Доступність посилання

ТОП новини

Азаров запевняє, що Тимошенко «розбазарила», а він відновлює справедливість


Прем'єр-міністр Микола Азаров під час виступу в парламенті
Прем'єр-міністр Микола Азаров під час виступу в парламенті
Київ – На початку квітня уряд запропонує зміни до держбюджету, які передбачатимуть збільшення пенсій та соціальних виплат цілій низці категорій населення. Також будуть передбачені й кошти на виплату компенсацій вкладів Ощадбанку СРСР. Про це в п’ятницю повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи в парламенті. Опозиція дорікає, що влада зараз робить те, за що критикувала своїх попередників.

Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив депутатів, що в змінах до держбюджету буде враховано фінансування усіх соціальних ініціатив Президента. Йдеться про збільшення пенсій, виплат малозабезпеченим родинами, будуть також закладені кошти на компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР. За його словами, процес виплати компенсацій буде розтягнутий у часі, щоб уникнути сплеску інфляції.

При цьому прем’єр вкотре розкритикував діяльність попереднього уряду Юлії Тимошенко.

Не приховую, я критикував рішення попереднього уряду про виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР
Микола Азаров

«Не приховую, я критикував рішення попереднього уряду у 2008 році про виплату компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Тому що тоді воно було абсолютно економічно не доцільне... Вони розбазарили значні кошти, які ми їм залишили – приблизно 24 мільярди», – дорікнув Микола Азаров.

За його словами, тепер влада змушена виправити ситуацію, коли 6 мільйонів людей отримали компенсацію, а інші 6 мільйонів – ні.

Литвин допоможе Ляшку влаштувати з Азаровим дебати

Одразу після промови прем’єр залишив сесійну залу парламенту, оскільки мав заплановану зустріч. Це обурило депутатів-опозиціонерів, які хотіли почути від глави уряду відповіді на свої запитання. Позафракційний депутат Олег Ляшко навіть звинуватив прем’єра в боягузтві і викликав того на дебати.

«Ви скажіть, де і коли будуть дебати? Щоб я міг передати Прем’єр-міністрові», – зі сміхом відреагував на слова депутата спікер Володимир Литвин.

Опозиціонери дорікнули урядові, що він зараз має намір робити те, за що критикував попередню владу.

Пам’ятаю добре, як казали: не на проїдання треба гроші, а на розвиток
Юрій Гнаткевич

«Пам’ятаю добре, як казали: не на проїдання треба гроші, а на розвиток. Чи не виплачуватимуться зараз гроші на проїдання за рахунок приватизації?» – звернувся до урядовців депутат-б'ютівець Юрій Гнаткевич.

За відсутності глави уряду на соціальні запитання відповідав віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Він зазначив, що попередній уряд не мав би братися за виконання програм, виконати які не міг.

За його словами, на реалізацію соціальних ініціатив Президента потрібно близько 25 мільярдів гривень. Необхідні кошти буде отримано завдяки збільшенню надходжень до бюджету та запровадженню нових податків, у першу чергу – податку на багатство та зміні законодавства щодо офшорних зон.

Тим часом, колишній Президент Віктор Ющенко застеріг владу від можливого виконання соціальних ініціатив через друк грошей. В інтерв’ю «Україні молодій» він зазначив, що після зустрічі з головою Нацбанку в нього склалося враження, що Сергій Арбузов «розуміє всі ризики і виклики».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG