Доступність посилання

ТОП новини

Янукович перед Путіним показує свою проросійськість


Для вирішення «газового» питання» Путіна цікавлять не обіцянки
Для вирішення «газового» питання» Путіна цікавлять не обіцянки
Київ – 19 березня починається візит Президента України Віктора Януковича до Росії. Напередодні він пообіцяв, що в Україні російська мова стане другою державною і не виключив внесення змін до Конституції або проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу до Євразійського союзу – об’єднання, натхненником якого є Володимир Путін .

На думку експертів, щоб Москва пішла на компроміс у «газовому питанні», їй потрібні з боку Києва не лише обіцянки, а й у конкретні поступки.

Напередодні візиту до Москви Президент Віктор Янукович переконував, що населення України зацікавлене в ухваленні закону про дві державні мови – українську та російську. Мовляв, раніше в Україні у мовних проблемах допускалися перекоси. А зараз такої проблеми в Україні немає, варто лише це питання відрегулювати на законодавчому рівні, заявив Віктор Янукович в інтерв’ю російській агенції ІТАР-ТАСС.

Янукович неодноразово говорив про необхідність надання російській мові статусу державної, ще ведучи боротьбу за президентство. Але за два роки перебування на Банковій такий намір не втілив.

Як прогнозує політолог Леся Яхно, чергове повернення Януковича до теми двомовності та інші його обіцянки напередодні візиту до Росії є піаром.

«Янукович робить попередньо такі дуже дружні заяви просто, щоб показати
свою проросійськість. За нею, можливо, жодних конкретних дій (зокрема, російської мови, газотранспортної системи) не настане. Тому, думаю, що це все-таки піар», ­– зазначає Леся Яхно.

«Російське керівництво розуміє тільки мову сили» – Тарас Чорновіл

Перший заступник голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Тарас Чорновіл припускає, що Віктор Янукович робив такі заяви напередодні візиту до Росії заради риторики. Але при цьому український Президент недооцінює тих, кому адресує свої обіцянки.

Російське керівництво – шулери, з якими гратися в подібні ігри не можна
Тарас Чорновіл

«Російське керівництво – шулери, з якими гратися в подібні ігри не можна. Власне, російське керівництво, на жаль, розуміє тільки мову сили. І, наприклад, маленька Естонія з усіма своїми колосальними проблемами спокійно Росію в цьому плані перемагає. І всі свої питання – чи прикордонні, чи національні, чи газові, вирішує моментально», – розповідає Тарас Чорновіл.

Водночас експерти констатують, що приїзд українського керівника до Москви знадобиться Володимирові Путіну не для вирішення проблем двосторонніх відносин, а для «внутрішнього користування». Тобто, перемігши на президентських виборах, Путін хоче зайвий раз показати електорату – наскільки лідери держав «пострадянського простору» залежать від Росії.

А для вирішення проблем двосторонніх відносин, передусім «газового» питання», Путіна цікавлять не обіцянки, а конкретні поступки, і це стосується здачі української газотранспортної системи та інших ласих шматочків української «економічного пирога». А такі кроки не входять у плани великих бізнесменів України, котрі не збираються поступатися своїм російським конкурентам, зауважують фахівці. І це дається взнаки не на обіцянках, а на діях Президента Януковича.

Тим часом між Україною та Росією не вщухає «сирна війна». Того ж дня, коли Янукович робив «проросійські» заяви, керівник Держветфітослужби України Іван Бісюк назвав брехнею заяву глави Росспоживнагляду Геннадія Онищенка про зрив Україною інспекції сирзаводів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG