Доступність посилання

ТОП новини

Янукович спостерігає у Москві за ЄврАзЕС


Саміт Євразійського економічного співтовариства, Москва, 19 березня 2012 року. Президент України Віктор Янукович виступає як спостерігач
Саміт Євразійського економічного співтовариства, Москва, 19 березня 2012 року. Президент України Віктор Янукович виступає як спостерігач
Москва – У понеділок у Москві почався саміт Євразійського економічного співтовариства. Як спостерігач на нього приїхав Президент України Віктор Янукович. Згідно з офіційною інформацією, в рамках саміту ЄврАзЕС у Януковича запланована низка зустрічей із лідерами держав-учасниць співтовариства, з якими він повинен обговорити найбільш актуальні питання співробітництва.

Лідери країн-членів ЄврАзЕС розраховують до 2015 року підписати договір про заснування нового Євразійського союзу. Також ухвалено рішення про початок роботи Євразійської економічної комісії.

Напередодні саміту Президент України Віктор Янукович заявив, що їде в Москву в надії вирішити «газове питання». За його словами, ціни на російський газ необґрунтовано завищені.

Експерти кажуть, що Москва пов’язує ціни на газ зі вступом України до Митного союзу. Однак, на їхню думку, Україна не поспішає давати позитивну відповідь на це питання. Директор Інформаційного бюро з приєднання Росії до СОТ Олексій Портанський пояснює це тим, що політично Україна взяла курс на Євросоюз.
На питання про входження в Митний союз Україна не поспішає дати позитивну відповідь
Олексій Портанський

«Москва неодноразово давала зрозуміти Україні, що якщо Україна буде погоджуватися таки на входження в Митний союз і Єдиний економічний простір, тоді питання за ціною на газ може бути швидко вирішене. І вельми сприятливо для України. Але, якраз на це питання про входження в Митний союз Україна не поспішає дати позитивну відповідь».

Україна в ролі спостерігача

Україна поряд із Вірменією та Молдовою має статус спостерігача при ЄврАзЕС. Спочатку планувалося, що на нинішньому саміті будуть обговорювати питання реорганізації цієї міждержавної структури. Однак розгляд цього питання продовжиться вже на наступному саміті в травні.

Російський президент Дмитро Медведєв є главою держави до 7 травня, після чого його змінить Володимир Путін. За словами Директора інституту країн СНД Костянтина Затуліна, Медведєв надмірно поспішає, що не йде на користь відносинам, в тому числі і з Україною.
Україна виглядає більш готовою до вступу або до якихось тісних форм співпраці з Митним союзом, ніж це було рік тому
Костянтин Затулін

«Мені здається, що президент Медведєв, так само, як у випадку з Євразійським союзом, дуже поспішає. Мене не покидає відчуття, що він розглядає цей час як свого роду цейтнот, у який він потрапляє в силу того, що його повноваження закінчуються і він у якомога більшій кількості питань хоче залишити свій слід. Я ось наприклад не був переконаний, що необхідно поспішати зі створенням Європейської економічної комісії в минулому році, не почекавши на остаточне вирішення питання про участь України. Україна виглядає сьогодні, мені здається, більш готовою до вступу або до якихось тісних форм співпраці з Митним союзом, ніж це було рік тому».

У рамках візиту Віктора Януковича в Москву на вівторок у нього запланована зустріч із російським прем’єр-міністром Володимиром Путіним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG