Доступність посилання

ТОП новини

Тіло Дем’янюка видадуть родині для поховання у США


Тіло Івана (Джона) Дем’янюка, який помер минулого тижня в Німеччині в віці 91 року, засуджений за звинуваченням у співпраці з нацистами і причетністю до вбивств євреїв, видадуть його родині для поховання у Сполучених Штатах Америки, повідомили сьогодні в Німеччині.

У травні минулого року суд у Мюнхені в Німеччині визнав переконливими докази того, що в часи Другої світової війни виходець із України Іван (Джон) Дем’янюк, колишній радянський військовополонений, добровільно став охоронцем нацистського табору смерті Собібор на території Польщі, де за час його служби знищили близько 28 тисяч євреїв, і таким чином був причетний до цих убивств. Його засудили до 5 років ув’язнення, але через стан здоров’я звільнили від відбуття покарання. Вирок, який оскаржили його адвокати, так і не набув чинності. Дем’янюк, який відкидав звинувачення й заявляв, що охоронцем ніколи не був, а як військовополонений був змушений до служби на німців, залишився в Німеччині в старечому будинку як особа без громадянства, депортована раніше зі США після позбавлення американського громадянства.

Підставою позбавлення були ті ж звинувачення, на підставі яких влада США вирішила, що Іван Дем’янюк, відомий у цій країні на ім’я Джон Дем’янюк, отримуючи громадянство після імміграції до США по Другій світовій війні, приховав свою службу на нацистів і відтак отримав його незаконно. Дем’янюка відтак депортували до Німеччини для суду.
XS
SM
MD
LG