Доступність посилання

ТОП новини

Івана Дем’янюка засудили у Німеччині до п’яти років ув’язнення


Іван Дем'янюк після оголошення судового вироку, Мюнхен, 12 травня 2011 року
Іван Дем'янюк після оголошення судового вироку, Мюнхен, 12 травня 2011 року

На 93-му дні процесу суд у німецькому Мюнхені оголосив вирок у справі вихідця з України Івана Дем’янюка. 91-річного чоловіка засудили як військового злочинця до п’яти років тюрми. Судді визнали доведеною його причетність до масового знищення євреїв у нацистському концтаборі смерті «Собібор». Але, винісши вирок, його звільнили з-під варти.

Оголошення вироку Іван Дем’янюк зустрів мовчки, сидячи в інвалідному візку. Як наголосив головуючий на процесі суддя Ральф Альт, доведено, що підсудний між 27 березням і серединою вересня 1943 року служив охоронцем у концентраційному таборі «Собібор» і, за його словами, таким чином був причетний до вбивства щонайменше 28 тисяч 60 осіб.

Івана Дем’янюка засудили на п’ять років ув’язнення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Цей процес вважався історичним, оскільки вперше перед німецьким судом постав так званий «травник» – східний європеєць, якого есесівці змусили служити охоронцем у концтаборі і який для цього пройшов вишкіл у таборі «Травнікі» на території Польщі. Підсудний був частиною машини знищення, сказав головуючий суддя. Кожен із «травників» знав, «що він є частиною цього налагодженого апарату».

За словами Альта, «травники» в «Собіборі» брали участь у рутинному процесі знищення в’язнів. Вони зустрічали євреїв, які прибували до концтабору, були охоронцями табору, а також піклувалися про те, щоб в’язні виконували накази есесівців. Без таких «помічників» знищення євреїв було б неможливим, цитує інформаційне агентство dpa головуючого суддю. У «Собіборі» на приблизно 20 есесівців і поліцейських припадало близько 150 «травників».

Захист заявив, що оскаржуватиме рішення

Під час процесу суд не керувався моральними чи політичними міркуваннями, зауважив Ральф Альт і додав, що на лаві підсудних сидів не народ, а одна людина.

Судовий вирок виявився трохи м’якшим, ніж вимагала прокуратура – Дем’янюка засудили не до шести, а до п’яти років тюрми.

Адвокат підсудного Ульріх Буш від самого початку вимагав виправдання для свого клієнта. Ще до оголошення вироку він критикував процес. «У будь-якому разі, ця людина вже зазнала значного покарання, і при цьому без законної підстави. Це юридичний скандал», – сказав Буш в одному зі своїх інтерв’ю. Захист оголосив намір оскаржити рішення суду.

Процес у справі Дем’янюка тривав, починаючи від 2009 року. Перед тим підсудного депортували зі Сполучених Штатів, де живе його родина. На оголошенні вироку були присутні деякі «співобвинувачі», які втратили в «Собіборі» своїх родичів. Вони висловили жаль з приводу того, що підсудний під час всього процесу не подав жодного сигналу покаяння. У день оголошення вироку Дем’янюк відмовився й від заключного слова.

Попри засудження до тюремного ув’язнення, Івана Дем’янюка поки що не відправлять за ґрати. Він чекатиме на волі набуття чинності вироку.

Його адвокати вже оскаржили вирок. Очікують, що поки наступна інстанція ухвалить відповідне рішення мине ще рік, а то й більше. Але й після цього доведеться ще перевірити, чи в стані засуджений відбути покарання. Як повідомляють, ніч на п’ятницю Дем’янюк проведе ще в слідчому ізоляторі, після цього офіційна сторона, ймовірно, має підшукати для нього притулок для людей старшого віку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG