Доступність посилання

ТОП новини

Процес у справі Дем’янюка: захист вимагає виправдального вироку


Іван Дем’янюк під час судового засідання у Мюнхені, 4 травня 2011 року
Іван Дем’янюк під час судового засідання у Мюнхені, 4 травня 2011 року

У Мюнхені завершується процес у справі Івана Дем’янюка. Його звинувачують у причетності до масового знищення євреїв в одному з нацистських концтаборів. Тепер останнє слово надано захисту. От уже другий день поспіль адвокат Ульріх Буш ще раз перераховує свої аргументи, чому його 91-річний клієнт має полишити зал суду як вільна людина.

Івану Дем’янюку закидають причетність до вбивства близько 27 тисяч євреїв у концтаборі смерті «Собібор», де 1943 року підсудний начебто служив охоронцем. Захисники 91-річного вихідця з України, однак, і надалі не бачать жодних підстав для засудження їхнього клієнта. На початку заключного виступу адвокат Ульріх Буш відразу оголосив свої вимоги: виправдання, звільнення з-під варти й відшкодування за ув’язнення. Буш знову спробував представити підсудного як жертву юстиції.

«Суд досі не знайшов жодного доказу, який би можна було використати як свідчення проти Дем’янюка, хоча й висловлюється переконання, що він винен. Але переконання – це міркування. А міркування – це не підґрунтя для оголошення вироку в правовій державі», – не раз наголошував Буш у своїх інтерв’ю. Такі аргументи адвокат висуває і нині під час підсумкової промови.

Головним доказом на процесі слугує нібито есесівське посвідчення Дем’янюка. Згідно з цими паперами виглядає, що підсудний справді служив охоронцем у концтаборі смерті. Адвокат вважає такий документ фальшивкою, хоча експертиза й довела протилежне. Живих свідків, які б підтвердили, що підсудний особисто заганяв жертв до газових камер більше нема. Але, наголосив Буш, навіть, якби Дем’янюк і справді служив у «Собіборі», йому не можна ставити це в провину, оскільки як військовополонений він не мав вибору, інакше йому самому загрожувала б смерть.

Адвокат погрожує оскарженням вироку

Прокуратура, однак, висловлює упевненість у причетності Дем’янюка до масового вбивства євреїв і вимагає для нього шість років ув’язнення. Оскільки «Собібор» слугував виключно для знищення в’язнів, провина лежить на кожному, хто там працював, наголошує сторона обвинувачення. Якщо Дем’янюка буде засуджено, тоді, як повідомив Буш, він від імені клієнта оскаржить вирок.

Процес у справі Івана Дем’янюка тривав майже півтора року – значно довше, ніж планувалося раніше. Речниця мюнхенського суду Марґаріте Нотцель бачить тут дві причини. «З одного боку, це обмежена здатність підсудного стежити за перебігом процесу, – каже вона. – З іншого боку – поведінка захисту. Така поведінка є допустимою, але вона відбирає забагато часу».

За весь цей час захисники підсудного висловили кілька сотень клопотань, що значно сповільнило перебіг процесу. На завершальну промову захисту суд відвів три дні. Не виключається, що адвокат повністю використає весь цей час. Оголошення вироку очікується між 10-м і 12 травнем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG