Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: США й Афганістан ідуть до підписання угоди про партнерство кінцем травня


Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила сьогодні, що Сполучені Штати й Афганістан «ідуть за планом» до підписання угоди про стратегічне партнерство і основи майбутніх відносин, яке має відбутися напередодні чи під час саміту НАТО наприкінці травня.

Міністр закордонних справ Афганістану Залмай Расул, виступаючи разом із нею в перебігу свого візиту до Вашингтона, зі свого боку заявив, що для майбутніх відносин двох країн закладені «серйозні підвалини». Зокрема, сказав він, досягли «значного поступу» в питаннях про неоголошені нічні рейди американських військових в Афганістані по домівках підозрюваних афганців, негайно припинити які давно вимагає афганська влада, і про передачу в’язничних установ, які нині контролюють військові США, у підпорядкування Афганістанові.

Планована угода має на меті оформити продовження відносин Сполучених Штатів Америки і Афганістану після виведення з країни всіх американських бойових військ наприкінці 2014 року.

США також хотіли б зберегти свою військову присутність в Афганістані вже на правах радників і навчальних підрозділів. Президент Афганістану Хамід Карзай раніше заявляв, що це питання винесуть із угоди про стратегічне партнерство, щоб не затримувати її підписання, в окрему угоду, переговори щодо якої триватимуть далі.
XS
SM
MD
LG