Доступність посилання

ТОП новини

ЄС цікавиться, як Україна реформує ГТС


Україна і Європейський Союз обговорюють реформування української газотранспортної системи і транзитні шляхи, повідомила Радіо Свобода речниця комісара ЄС з енергетики Ґюнтера Еттінґера, який сьогодні у Брюсселі зустрічається з міністром енергетики України Юрієм Бойком.

Як наголосила Марлене Гольцнер, Бойко і Еттінґер «будуть говорити про те, що Україна має зробити, щоб виконати всі свої зобов’язання в рамках членства в Енергетичному співтоваристві». Вона нагадала, що Україна є членом цієї спільноти понад рік і «має змінити певні закони і запровадити їх». Тоді, за її словами, Україна буде частиною великого європейського енергетичного ринку і зможе ним скористатися.

При цьому речниця комісара ЄС із енергетики не підтвердила даних української сторони про те, що на порядку денному зустрічі є й використання українських газових сховищ Європою.

Раніше сьогодні про плани обговорити це питання заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час візиту до Варшави, повідомив його прес-секретар Віталій Лук’янченко. «Ідея в тому, щоб запропонувати закачувати газ за спотовими цінами, найбільш вигідними протягом року, а потім споживати його, коли ціна зросте», – пояснював Лук’янченко.

У вівторок Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про реформування українського нафтогазового комплексу. Урядовці вважають, що цей документ відповідає зобов’язанням України перед Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG