Доступність посилання

ТОП новини

Стрес-тести не виявили загроз безпеці українським АЕС – національний звіт


Проведені на енергоблоках українських атомних електростанцій стрес-тести не виявили нових загроз і викликів для їхньої безпеки, повідомив у четвер журналістам директор департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Микита Константинов, перебуваючи в Брюсселі.

За його словами, така оцінка міститься в національному звіті за результатами проведених стрес-тестів, які передано європейській стороні, і саме питання стрес-тестів стало одним із основних під час засідання цього дня групи експертів ЄС та України.

Константинов нагадав, що проведення стрес-тестів було ініціативою Європейського Союзу після аварії на АЕС «Фукусіма-1» у Японії і стосувалося спочатку країн ЄС, потім до неї приєдналися Україна та Швейцарія.

Він додав, що проведення стрес-тестів входить «у завершальну стадію»: усі країни завершили підготовку національних доповідей, і нині проводиться їхня оцінка, в якій також бере участь Україна. При цьому Константинов уточнив, що європейські експерти нині проводять аналогічну оцінку українського національного звіту.

Крім того, він повідомив, що на підставі проведених стрес-тестів також розроблено певні рекомендації, щоб виключити ситуації, аналогічні до трагедії в Японії.

Константинов також сказав, що Україна сподівається до кінця року отримати для реалізації Комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків на українських АЕС кредит на суму в 800 мільйонів євро від Євроатому та Європейського банку реконструкції і розвитку.

За його словами, у четвер це питання обговорювалося на експертному рівні з представниками Єврокомісії.

Урядовець наголосив, що Україна планує у будь-якому разі виконати цю програму, загальна вартість якої, за попередніми оцінками, становить 12 мільярдів гривень. Разом із тим, за його словами, отримання позики «було б корисним» з урахуванням низьких відсоткових ставок.
XS
SM
MD
LG