Доступність посилання

ТОП новини

На саміті у Сеулі Януковича спитають про Тимошенко і Луценка?


Київ – У понеділок починається візит Президента України Віктора Януковича до Сеула, де він візьме участь у саміті з питань ядерної безпеки. За словами голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, під час заходу Янукович зустрінеться з деякими світовими лідерами. Частина експертів налаштовані песимістично: за їхнім прогнозом, від цього саміту не варто очікувати для України конкретних результатів.

Під час візиту до Сеула Віктор Янукович має зустрітися із низкою високопосадовців.

«Заплановані зустрічі з керівництвом ЄС, з керівництвом Південної Кореї, з Генеральним секретарем ООН», – повідомив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

Також за словами Льовочкіна, під час саміту в Сеулі можлива зустріч Януковича із Президентом США Бараком Обамою.

Два роки тому, під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки Україна оголосила про рішення позбутися всіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення нинішнього саміту в Сеулі. Нещодавно до Росії вивезли останню партію високозбагачених ядерних матеріалів із Харківського фізико-технічного інституту.

Янукович прозвітує, що позбувся збагаченого урану

За словами народного депутат з Партії регіонів Анатолія Кінаха, участь України у нинішньому саміті є важливою з огляду на подальші перспективи розвитку України, як держави, що володіє ядерними технологіями.

Це саміт, і зусилля України зокрема спрямовані на те, щоб ті можливості, які є щодо розвитку ядерних технологій, спрямовувалися у мирних цілях
Анатолій Кінах
«Це саміт, і зусилля зокрема України спрямовані на те, щоб ті можливості, які є щодо розвитку ядерних технологій, спрямовувалися у мирних цілях, – говорить Кінах. – Для розвитку альтернативних джерел енергетики, для наукових досліджень. У цьому головне значення».

Під час нинішнього саміту ніяких практичних результатів у ядерній сфері для України не варто очікувати, говорить експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. На його думку, все закінчиться на тому, що Віктор Янукович прозвітує про виконання Києвом попередніх зобов’язань.

Я не бачу перспектив для нашої держави з точки зору ядерної безпеки
Богдан Соколовський
«Я не бачу перспектив для нашої держави з точки зору ядерної безпеки, – наголошує Соколовський. – Тим більше, після рішення віддати фактично «за так» високозбагачений уран. У цілому ж для світу в Сеулі нічого радикально нового не буде».

Не без політики

Що ж до перспективи двосторонніх зустрічей українського Президента з лідерами ЄС, то на думку політолога Володимира Фесенка, і тут не потрібно очікувати чогось конкретного.Важливим, каже експерт, є сам факт зустрічей Януковича з керівництвом ЄС.

В Європі незадоволені нашою внутрішньою ситуацією, справами Тимошенко і Луценка
Володимир Фесенко
«Запитань і контактів в обох сторін вистачає.У Європі не задоволені нашою внутрішньою ситуацією, справами Тимошенко і Луценка, відповідно, вони чекають не просто слів, а конкретних дій. Я не виключаю, що контакти можуть відбутися. Але я не очікую сенсацій. Тут головне сам факт контактів», – говорить Володимир Фесенко.

Саміт у Сеулі триватиме два дні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG