Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані заряджають реактор власним ядерним паливом


У прямій трансляції в присутності президента країни в Ірані розпочали завантаження ядерного реактора паливом власного виробництва
У прямій трансляції в присутності президента країни в Ірані розпочали завантаження ядерного реактора паливом власного виробництва
У прямій телевізійній трансляції в присутності президента країни в Ірані розпочали завантаження ядерного реактора паливом власного виробництва. Одночасно іранська влада повідомила, що припиняє постачання нафти до шести країн Європейського Союзу. Захід критикує іранську ядерну програму за непрозорість і підозрює Тегеран у планах створення ядерної зброї. Нещодавно Євросоюз вирішив накласти суворіші санкції на Іран.

Ідучи на конфронтацію з західними країнами, Тегеран продовжує свою ядерну програму. Зарядження дослідного ядерного реактора на півночі Тегерана ядерним паливом 20-відсоткового збагачення місцевого виробництва стало головною телевізійною подією дня, яку транслювало іранське державне телебачення в прямому ефірі.

Президент країни Махмуд Ахмадінеджад використав телевізійну можливість для словесного нападу на західні країни. «Західна критика іранської ядерної програми – це просто привід. Якщо ми її відкладемо, вони знайдуть інший. Вони говорять, що хочуть вести з нами переговори. Але чи вони дійсно цього хочуть? Чи вони просто хочуть посадити нас за стіл переговорів і сказати: «Підписуйте те, що ми вам скажемо». Що це за переговори?» – сказав Ахмадінеджад.

Він також заявив, що Іран додав 3 тисячі новітніх швидкісних центрифуг до програми збагачення урану. Таким чином, загальна кількість центрифуг становить тепер 9 тисяч.

Одночасно Тегеран повідомив, що скоротить постачання нафти до шести країн ЄС, зокрема, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції та Португалії.

Речник комісара ЄС із енергетичних питань заявив, що ці країни в разі необхідності планують звернутися до Саудівської Аравії для покриття дефіциту. Загалом європейські країни імпортують 18 відсотків своєї нафти з Ірану, хоча цифри по окремих країнах значно відрізняються. Південні країни Євросоюзу найбільше залежні від поставок з Ірану.

У галузі ядерної енергетики в Ірані працюють українці – посол

Одночасно речник ЄС підтвердив, що Іран надіслав офіційного листа до координатора зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон, в якому ідеться про те, що Іран знову готовий сісти за стіл переговорів із п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН та Німеччиною. Останні переговори в цьому форматі відбулися в Стамбулі рік тому.

Раніше посол Ірану в Україні Акбар Гасемі-Аліабаді повідомив одному з українських інформаційних агентств, що в Ірані працюють десятки українських учених і фахівців в галузі ядерної енергетики. Щоправда, він уточнив, що вони працюють на атомній електростанції, що розташована в Бушері, на південному заході Ірану. Ця електростанція, на відміну від іншої значної частини іранської ядерної програми, нині ні в кого вже не викликає тривоги.

Ця співпраця, за словами посла, розпочалася ще у радянські часи. Пізніше Україна під тиском Вашингтона була змушена відмовитися від офіційної співпраці у добудові Бушерської АЕС.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG