Доступність посилання

ТОП новини

Іран зможе створити ядерну зброю протягом року – керівник Пентагону


«Іран може створити ядерну зброю протягом року, якщо цього захоче», – заявив у телевізійному інтерв’ю керівник Пентагону Леон Панетта. Сполучені Штати заявляють про готовність вжити будь-яких заходів, щоб зупинити подібні плани. Офіційний Тегеран наполягає, що його ядерна програма має виключно мирну мету. Нині це перевіряють міжнародні інспектори.

Керівник Пентагону Леон Панетта послався на думку військових аналітиків, коли сказав про спроможність Ірану швидко створити ядерну зброю. Ще два-три роки, за його словами, потрібні іранській владі, щоб розробити ракети та інші засоби для доставки такої зброї.

В інтерв’ю телеканалу СBS у неділю шеф Пентагону також попередив про жорстку реакцію Вашингтона: «Якщо вони це робитимуть і ми дістанемо розвідувальні дані про те, що вони намагаються отримати ядерну зброю, то ми зробимо все необхідне, щоб їх зупинити».

Ця заява пролунала після того, як до Ірану прибула група інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Місія працюватиме в Ірані до вівторка. Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салегі висловив «оптимізм» з приводу цього візиту: «Коротко кажучи, я оптимістично оцінюю цей візит. Звичайно, я не маю на увазі те, що за ніч станеться диво, але довга дорога починається з першого кроку».

Іранський дипломат запевнив, що інспектори МАГАТЕ зможуть відвідати будь-який об’єкт в Ірані, який забажають.

Спікер іранського парламенту Алі Ларіджані, зі свого боку, назвав візит інспекторів «тестом» для агентства, додавши, що Іран готовий на співпрацю з МАГАТЕ, якщо агентство працюватиме «професійно», а не як «інструмент Заходу».

Досі Іран упродовж трьох років відмовлявся обговорювати свої атомні експерименти, наголошуючи, що інформація про військові випробування базується на «сфабрикованих документах» з боку кількох «зарозумілих країн», натякаючи на Сполучені Штати та їхніх союзників.

Іран обмірковує свої санкції

Західні держави нещодавно оголосили найжорсткіші за весь час конфлікту нафтові санкції проти Ірану, які почнуть діяти від липня. Головна вимога – змусити Тегеран повернутися до переговорів якраз стосовно ядерної програми.

Іранський парламент взявся готувати санкції у відповідь, але це голосування наразі відклали. Представник енергетичного комітету очікує, що законопроект стосовно реакції Тегерана з’явиться 3 лютого.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле розкритикував такі наміри, заявивши, що Євросоюз не дозволить Ірану загнати себе у глухий кут, зупинивши поставки нафти, за які вже заплатили європейські компанії.
Європейцям, передовсім на півдні континенту, потрібен час, щоб знайти альтернативні джерела енергії. А поки триває конфлікт, світові ціни на нафту падати не збираються.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG