Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран почав збагачення урану на новому заводі


Очікують, що оголошення МАГАТЕ підштовхне посилення санкцій проти Ірану
Очікують, що оголошення МАГАТЕ підштовхне посилення санкцій проти Ірану
Прага – Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Іран розпочав процес збагачення урану на новозбудованому підземному заводі. Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, серед інших, засудили цей крок Тегерана. Очікується, що оголошення міжнародної організації, яка стежить за ядерною безпекою у світі, підштовхне посилення санкцій проти Ірану.

Згідно із заявою МАГАТЕ, оприлюдненою в понеділок, Іран розпочав виробництво урану, збагаченого до 20 відсотків на заводі для збагачення урану в Фордо неподалік міста Кума. Реакції не забарилися вже того ж дня.

За словами речниці Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Вікторії Нуланд, збагачення урану, про яке йдеться у заяві МАГАТЕ, є новим порушенням вимог ООН щодо ядерної програми Ірану. Вона закликала Іран припинити процес збагачення урану.

«Очевидно, що збагачення в Фордо до 20 відсотків є подальшою ескалацією порушень їхніх зобов’язань, а також порушень юридично обов’язкових резолюцій Ради безпеки ООН. Тож, очевидно, ми ще раз закликаємо Іран припинити збагачення урану, закликаємо повністю співпрацювати з МАГАТЕ і виконати усі резолюції Ради безпеки ООН та Ради директорів МАГАТЕ», – заявила речниця Державного департаменту США.

Франція також засудила виробництво ядерного урану «найрізкішим чином». Міністерство закордонних справ у Парижі закликало накласти на країну додаткові «безпрецедентно суворі» санкції.

А міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ засудив цей крок Ірану як «провокаційний акт», який, за його словами, вкотре вибиває ґрунт з-під заяв Тегерана про цивільний характер його ядерної програми.

Фахівці пояснюють, що наявність технологій отримання 20-відсоткового за рівнем збагачення урану означає, що Ірану буде легше отримати незабаром 60-відсотковий, а потім і 90-відсотковий, потрібний для ядерної зброї.

Іранська влада заявила ще у червні, що протягом кількох місяців на заводі в Фордо біля Кума буде встановлено збагачувальні центрифуги і що вони повідомили про це МАГАТЕ заздалегідь. Влада у Тегерані заявляє, що збагачений уран їй потрібен для досліджень у медичній галузі.

Проте аналітики говорять, що для медицини Іран має достатньо запасів, яких йому вистачило б ще на декілька років, він не потребує виробляти додатково збагачений уран.

Захід обговорює санкції

Міжнародна спільнота упродовж довгого часу обговорює можливість посилення санкцій проти Ірану. Європейський Союз розглядає можливість перенести на тиждень раніше зустріч міністрів закордонних справ, які мають обговорити питання накладання санкцій на імпорт нафти з Ірану.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив, що Німеччина буде підтримувати найсуворіші санкції проти Ірану.

«Я вважаю, що появу ядерного Ірану потрібно попередити не лише тому, що йдеться про безпеку Ізраїлю чи про рівновагу сил у регіоні – це питання рівноваги в міжнародному співтоваристві. Це серйозний і не лише інтелектуальний аргумент», – заявив німецький міністр.

Іран, у свою чергу, погрожує, що якщо санкції будуть накладені на його нафту, він заблокує Ормузьку протоку, через яку експортується п’ята частина всієї світової нафти.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG