Доступність посилання

ТОП новини

Захід: нові санкції проти Ірану


Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад
Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад
Нью-Йорк США, Канада та Велика Британія вирішили запровадити нові економічні санкції щодо Ірану незалежно від Організації Об’єднаних Націй.

Нові санкції стосуються насамперед міжнародних фінансових операцій, здійснюваних іранськими банками. Рішення про нові економічні санкції проти Ісламської республіки оприлюднив британський міністр фінансів Джордж Осборн.

Даючи в Лондоні телевізійне інтерв’ю, Осборн, зокрема, сказав: «Ми припиняємо усі контакти між фінансовою системою Об’єднаного Королівства та іранською банківською системою.

Ми робимо це, бо існують міжнародні свідоцтва того, що іранські банки тісно пов’язані з іранською програмою виготовлення ядерної зброї воєнного призначення. Ми робимо свій крок з метою поліпшення безпеки як усього світу, так і національної безпеки Об’єднаного Королівства».

Британські санкції торкнуться насамперед іранського Центрального банку, який керує міжнародними валютними операціями, пов’язаними з продажем іранської нафти.

Вашингтон і Оттава, зі свого боку, готують нові фінансові та енергетичні санкції, скеровані проти іранських компаній та нафтохімічного сектора іранської промисловості. А також проти так званої Революційної гвардії, елітних військ, що відповідають за розробки іранської програми виготовлення ядерної зброї.

Мета санкцій змусити Іран зупинити ядерну програму

Нові санкції пояснюються доповіддю Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). В останньому звіті ООН експерти дійшли висновку, що Іран працює над виготовленням ядерної боєголовки невеликого розміру, щоб її можна було насадити на балістичну ракету.

Коли США запропонували Раді Безпеки ООН піддати іранський режим новому раундові економічних санкцій, значно суворіших, ніж усі попередні, Росія й Китай категорично відмовилися підтримати пропозицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG