Доступність посилання

ТОП новини

Плахотнюк: СБУ тисне на суддів і хоче пришвидшити розгляд справи проти Тимошенко


Плахотнюк: заяви СБУ є передчасними
Плахотнюк: заяви СБУ є передчасними
Заява керівництва Служби безпеки України про доведення провини Юлії Тимошенко у справі щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України» є тиском на суд та захист колишнього прем’єра. Про це на прес-конференції заявив захисник Тимошенко Олександр Плахотнюк.

Він загалом назвав безпідставними заяви слідчих про те, що «зібрано достатньо доказів для доведення вини Юлії Тимошенко». «Такі заяви передчасні, тому що оцінка доказів, зібраних у справі, а тим більше встановлення вини особи, – це прерогатива суду. Говорити про те, що вина доведена, може лише суд. Будь-хто до вироку суду не може робити заяви про те, що вина особи у вчиненні злочину доведена. Це можна розцінювати як тиск на суд, а також як тиск на захист Юлії Тимошенко», – цитує захисника прес-служба партії «Батьківщина».

На думку Плахотнюка, влада «вчергове порушує право Юлії Тимошенко на захист». Захисник нагадав, що колишній прем’єр за станом здоров’я, а це зафіксовано у висновку німецьких лікарів, не може брати участь в процесуальних діях, тому «вона була позбавлена можливості ознайомлюватися з матеріалами справи, а це понад 70 томів».

За словами адвоката, дату 28 березня (якою обмежили ознайомлення Тимошенко з матеріалами справи щодо ЄЕСУ), згідно з процесуальними нормами, «можна вважати умовною», тому що слідчі мають розглянути більше 20 клопотань захисту та приєднати ці матеріали до справи. Після цього, згідно з процесуальним законодавством, з матеріалами справи має ознайомитися Генпрокурор, у якого є повноваження навіть закрити справу, якщо не зібрано достатньо доказів вини.

Однак, на думку адвоката, «влада, як і у газовій справі, не звертатиме уваги на процесуальні моменти». «Комусь дуже вигідно, щоб ця справа якнайшвидше потрапила до суду. Я вважаю, що судді, які розглядатимуть цю справу, навряд чи зроблять висновки із попередньої так званої «газової справи». Враховуючи швидкість, із якою дана справа відправляється до суду, навряд чи когось хвилює об’єктивний розгляд, цікавлять лише строки», – заявив захисник колишнього прем’єра.

За прогнозами Плахотнюка, розгляд справи проти Тимошенко може початися вже на початку квітня. «Враховуючи, що 15 травня призначений розгляд Вищим спеціалізованим судом України скарги на вирок по газовій справі, це робиться для того, щоб до 15 травня отримати ще один вирок для Юлії Тимошенко, враховуючи, що у суду немає іншого виходу, як скасувати вирок по «газовій справі»», – зазначив Олександр Плахотнюк.
XS
SM
MD
LG