Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку відстрілюють безпритульних тварин?


Донецьк – У Донецькій області спалахнула чергова хвиля протесту проти негуманного ставлення до безпритульних тварин. Зоозахисники оприлюднили фото- та відеозаписи, на яких сотні тіл собак звалені в яму. Як кажуть активісти, туди зі всієї області звозять тіла тварин – їх продовжують вбивати, незважаючи на те, що це заборонено за законом. Обласна влада проблему визнає, однак вважає її не досить серйозною.

Яма, до якої звозять мертвих тварин, розташована у досить віддаленому районі Донецька і вже має бути давно закрита. Тим часом, за словами громадських активістів, у ямі вже більше двох сотень мертвих тіл тварин. І у цьому ж місці існує ще кілька вже заритих ям, а поруч бігають такі ж бездомні тварини та їдять залишки незаритих тіл. Мало того, досить недалеко розташовані житлові будинки.

Довести те, що тіла мертвих собак звозять саме працівники комунального підприємства «Тварини в місті» після вбивств, активісти не можуть. Однак нещодавно вони на власні очі побачили вбивства тварин у місті Мар’їнка – комунальне підприємство «Тварини в місті» також укладає з невеликими містами області договори на відлов тварин і отримує від благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» на постійній основі гроші для того, щоб гуманним чином вирішити проблему безпритульних тварин в Донецьку.

Виконавчий директор Донецького обласного благодійного фонду «Захист тварин» Людмила Новікова у коментарі для Радіо Свобода розповіла: «Ця машина, наші дівчата змогли за нею простежити і зняти. Для відлову тварин машина комплектується спеціальною кліткою, щоб тварини не травмувалися. Ця машина хоча й була укомплектована кліткою, але видно було, що тварини відстріляні, а не просто знерухомлені. А кидалися туди купою, не хвилюючись про те, що вони прокинуться. Хоча вони казали, що це препарат просто знерухомлює їх, а потім через певний час вони приходять до тями».

Людмила Новікова додала, що до самого комунального підприємства «Тварини в місті» машина приїхала вже без собак – порожньою. Адже водії побачили, що їх знімають, і змогли відірватися від переслідувачів – зоозахисників. Всі факти були задокументовані, заяву подали в обласну прокуратуру. Однак, активісти не дуже сподіваються на позитивні зрушення, бо кажуть, що це вже не перша заява.

«У нас багато людей перебуває в тяжкому стані...»

У самому комунальному підприємстві коментувати ситуацію відмовилися. Однак перед цим у відповідь на письмовий запит перший заступник міського голови Донецька Микола Волков укотре запевнив, що працівники підприємства тварин не відстрілюють, а лише можуть приспати за медичними показниками після огляду.

Що ж стосується обласної влади, то голова Донецької ОДА Андрій Шишацький пояснює: «З приводу того, що звозять зі всієї області, мені про це не відомо, я перевірю. Я якось вже казав, що, в першу чергу, мене цікавлять люди. У нас багато людей перебуває в тяжкому стані. По-різному борються, треба все це впорядкувати. Тому що в когось є кошти, а в когось немає. Хтось таким чином вирішує, є й доґгантери, тобто десь це ініціатива людей. Відсторонено можна розмірковувати, поки не стикнешся із загризеною дитиною маленькою, і казати, що треба думати тільки про собак, і не думати про людей».

Ситуація із вбивством безпритульних тварин привертає до України міжнародну увагу, особливо у зв’язку з проведенням Євро-2012. Захисники тварин зі всієї Європи, зокрема й відома французька акторка Бріджит Бордо, вже неодноразово закликали українську владу припинити знущання над бездомними тваринами.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG