Доступність посилання

ТОП новини

Чи витримає повінь Київська ГЕС?


Київська ГЕС зустрічає повінь
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Київська ГЕС зустрічає повінь

Київ – Дніпровська весняна повінь вже дійшла до Київської гідроелектростанції, однак вона може витримати й у кілька разів більше водопілля, заявили керівники Мінекоресурсів та «Укргідроенерго» після того, як оглянули ГЕС. Фахівці прогнозують, що цьогорічна повінь буде меншою, ніж у 2010 році. Проте через велику протяжність земляної дамби, біля якої, до того ж, триває забудова, Київську ГЕС вважають однією з найнебезпечніших гідротехнічних споруд світу.

Цього року весняна повінь на Дніпрі поблизу Києва може сягнути 21 кубічного кілометра, тобто – дещо менше, ніж позаторік, повідомляють в компанії «Укргідроенерго». На Київській ГЕС вже помітили початок повені, повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

«Київська ГЕС працює в штатному режимі, пропускає 1600-1700 кубометрів на секунду. Це абсолютно некритично. Повінь лише розпочалася, її піку ми очікуємо у 20-х числах квітня. Ми розраховуємо, тоді потік води через греблю буде до 3500 кубометрів на секунду».

Ігор Сирота нагадав, що найбільша повінь, яку витримала Київська ГЕС, мала місце у 1975 році, і була втричі потужнішою, ніж цьогоріч.

Льодохід та повені на українських річках перебувають під контролем, запевнив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. За його словами, критичні рівні води цього року очікуються лише у містах Ізмаїл, Рені та Вилкове в українському гирлі Дунаю.

Що ж до Київської ГЕС, то за словами її керівника Олега Урманова, гарантований термін експлуатації бетонної греблі та земляної дамби – сто років, усе ж інше обладнання, яке може вплинути на її безпеку – замінене за проектом Світового банку. Наразі гідроелектростанція є одною з найсучасніших в Україні, зауважив Олег Урманов.

Між тим, закордонні та українські експерти найслабшим місцем цієї ГЕС вважають 40-кілометрову земляну дамбу уздовж водосховища, в охоронній зоні якої, до того ж, триває котеджна забудова. А оскільки нижче ще й розташоване велике місто – в європейських ЗМІ Київську ГЕС називають одним із найнебезпечніших гідротехнічних об’єктів світу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG