Доступність посилання

ТОП новини

Саміт у Сеулі не приділив належної уваги безпеці атомних реакторів – екс-міністр Курикін


Сергій Курикін у студії Радіо Свобода
Сергій Курикін у студії Радіо Свобода
Проблематика саміту з питань ядерної безпеки, що триває у Сеулі, не відповідає головним викликам сьогодення. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній міністр екології та природних ресурсів України Сергій Курикін.

На його думку, після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1» лідери країн «мали б зосередитися на питанні безпечного функціонування мирних ядерних об’єктів».

«В усьому світі існує понад 400 реакторів, які працюють, режим їхньої експлуатації залишається невідомим широкому загалові. Ймовірність виникнення позаштатних ситуацій, очевидно, є достатньо високою, тим паче і на «Фукусімі», окрім цунамі, свою роль відіграв людський фактор. Але ці питання, на жаль, не знаходять свого відображення у рамках саміту», – наголосив Сергій Курикін.

У столиці Південної Кореї відбувся саміт із питань ядерної безпеки, головна тема якого – зусилля світової спільноти для нерозповсюдження ядерної зброї. В центрі обговорення, зокрема, суперечливі ядерні програми Ірану та Північної Кореї.

Саміт відвідує і Президент України Віктор Янукович. У Сеулі він, зокрема, наголосив, що Україна повністю позбулася високозбагаченого урану і, таким чином, виконала зобов’язання, які взяла на себе під час Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки у квітні 2010 року.
XS
SM
MD
LG