Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія скасовує план будівництва АЕС спільно з Росією


Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов оголосив сьогодні, що його країна остаточно відмовилася від плану будівництва атомної електростанції «Белене», яке мала здійснити російська компанія «Атомстройекспорт».

За його словами, він уже обговорював долю цієї АЕС із прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Борисов висловив сподівання, що обидві країни «залишаться друзями» після нинішнього рішення Софії.

За повідомленнями, один із планованих двох енергоблоків, підготований для станції «Белене», потужністю в 1 тисячу мегаватів тепер встановлять на АЕС «Козлодуй», єдиній у Болгарії. На майданчику в Белене натомість збудують теплову електростанцію.

Будівництво станції «Белене» нинішній уряд Болгарії заморозив 2010 року посеред незгод із російськими партнерами щодо вартості проекту і невдалих спроб долучити до нього західних інвесторів і досі не ухвалював остаточного рішення. Як повідомляють, Болгарія вже вклала в нього близько мільярда доларів.

Нинішній правий уряд Болгарії після приходу до влади 2009 року зупиняв для перегляду всі спільні з Росією енергетичні проекти, які започаткував попередній уряд соціалістів.

Будівництво АЕС «Белене», перерване після розпаду радянського блоку, поновили 2008 року з метою замінити чотири старші енергоблоки АЕС «Козлодуй», які Болгарія мусила вивести з експлуатації за міжнародними угодами. Нині в Болгарії працюють лише два атомні енергоблоки по 1 тисячі мегаватів на єдиній АЕС «Козлодуй».

Станцію біля міста Белене на півночі Болгарії будувати ще в 1980-і роки.
XS
SM
MD
LG