Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Україні День без матюків?


Київ – День без нецензурщини пропонують запровадити українські письменники брати Капранови. Листи з такою пропозицією вони планують надіслати до Верховної Ради, уряду та Адміністрації Президента. Наразі борці з брутальною лайкою почали збирати підписи.

Боронити українців від брутальної лайки хоча б на один день пропонують українські письменники і видавці брати Капранови. Наразі вони збирають підписи прихильників ініціативи проведення Дня без матюків.

Брати Капранови стверджують: вони нецензурної лексики не вживають. На відміну від своїх героїв, адже, як зауважує Віталій Капранов, ті повинні говорити природно, «як у житті».
Ви повірите, якщо ви відкриєте книжку, а там бізнесмени і політики говорять між собою без «б…», даруйте на слові
Віталій Капранов

«У нашій новій книжці діють бізнесмени і політики. Ну, скажіть, ви повірите, якщо ви відкриєте книжку, а там бізнесмени і політики говорять між собою без «б…», даруйте на слові. Такого не буває. Тому ми змушені озброювати їх їхньою ж лексикою», – пояснює він. І додає: «Але якщо в реальності вони почнуть використовувати інші слова, то ми залюбки будемо писати інакше – ми ж реалісти, не фантасти».

Це не найбільша українська проблема – депутат

За словами Капранова, письменники направлять відповідного листа до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та в Адміністрацію Президента.

Народні обранці, проте, до ймовірності впровадження Дня без матюків ставляться досить скептично. Це не найбільша «мовна» проблема українців, вважає, зокрема, член парламентського Комітету з питань культури і духовності, голова «Просвіти» Павло Мовчан. На його думку, головне – щоб люди говорили українською.
Мова існує в суспільному просторі. І суспільний простір вдається до різних емоційно забарвлених форм. Від цього мови не зникають
Павло Мовчан

«Мова не замкнута, вона існує в суспільному просторі. І суспільний простір вдається до різних емоційно забарвлених форм. Це не сьогоднішня проблема, вона віковічна. Але від цього мови не зникають», – переконує Павло Мовчан.

«Європа, Європа – в кожному слові…»

Можна, звичайно, виділити один день на рік, щоб не лаятись, але, мабуть, саме у цей день найдужче кортітиме це робити, говорить поет-слемер Артем Полежака.

«От мене постійно запитують: як ви ставитеся до ненормативної лексики в поезії? А як я можу до цього ставитись? Це не погано і не добре, – зауважує він. – А день без матюків – це така спроба довести цю проблему до абсурду, щоб зняти напругу у суспільстві. І щоб більше не виникало таких питань».

Артем Полежака долучився до ініціативи провести 5 квітня власний День без матюків на книжковому ярмарку «Медвін». Цього дня, зокрема, завершується поетичний марафон «Віршень», на якому письменники покажуть, що яскраво можна виступити і без лайки.

Ось так, наприклад, виглядає «Моя Країна» Артема Полежаки:

Україна знаходиться в центрі Європи.
Європа, Європа – у кожному слові.
Далі за змістом і римою має бути слово «жопа»…
Але слова «жопа» нема в українській мові!

Ініціатори Дня без матюків кажуть, що спочатку ідею підтримав і український художник та драматург Лесь Подерв’янський, відомий, зокрема, через свої брутальні тексти. Однак, за словами Капранових, потім врешті відмовився, заявивши, що не може йти «проти природи».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG