Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Ліги арабських держав закликає до діалогу в Сирії без відставки Асада


Саміт Ліги арабських держав, який закінчився в четвер у столиці Іраку Багдаді, закликав до діалогу між владою і опозицією Сирії з метою покласти край кризі в цій країні.

Учасники саміту заявили, що необхідно «негайно і успішно» виконати мирний план для Сирії, який запропонував спеціальний представник ООН і Ліги в цій країні Кофі Аннан.

Водночас Ліга арабських держав зняла свої попередні заклики до президента Сирії Башара аль-Асада піти в відставку і передати владу своєму заступникові, щоб той організував переговори з опозицією.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, виступаючи раніше в четвер на саміті, закликав Башара аль-Асада «негайно» втілити свої попередні обіцянки виконати мирний план. Сирійську опозицію він закликав приєднатися до виконання цього плану, який передбачає, зокрема, негайне припинення насильства всіма сторонами конфлікту, надання доступу гуманітарним організаціям до потерпілого цивільного населення і початок політичного діалогу між владою і опозицією.

У саміті в Багдаді, в якому Сирія була головною, але не єдиною темою, взяли участь тільки 10 із 22 голів держав-членів Ліги арабських держав через побоювання щодо безпеки.

Тим часом у Сирії, яку Ліга позбавила права брати участь у роботі організації, президент Асад повторив у четвер, що приймає план Аннана, і заявив, що забезпечить його виконання. Але він додав, що має до нього застереження, і наголосив, що план не спрацює, якщо, за його словами, опозицію далі підтримуватимуть із-за кордону.

Цього ж дня в Сирії повідомляли про нові сутички між силовими структурами влади і бійцями сил опозиції. За твердженнями активістів, які не підтверджені з незалежних джерел, іще в середині дня в різних місцях країни було вже не менш як 11 убитих цього дня цивільних мешканців.

Водночас в Ірані верховний керівник країни аятола Алі Хаменеї заявив у четвер прем’єр-міністрові Туреччини, яка останнім часом дотримується суворої лінії щодо влади Сирії, Реджепові Тайїпу Ердоганові, який прибув до Тегерана з візитом, що Іран далі захищатиме режим Башара аль-Асада через його «антисіоністську» спрямованість.

За останніми оцінками ООН, у перебігу протестів проти авторитарної влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже рік, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG