Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк очолить список «Батьківщини» – після Тимошенко і Луценка?


Київ – 30 березня у Києві відбудеться з’їзд опозиційної партії «Батьківщина». Очікується, що на ньому може бути оголошено пропозицію створити на базі партії «Батьківщина» єдиний виборчий список опозиції. Насамперед йдеться про спільні дії «Батьківщини» і очолюваного Арсенієм Яценюком «Фронту змін». Утім, експерти зазначають, що крім факторів, які підштовхують опозицію до об’єднання, є також особисті амбіції окремих політиків, які можуть поставити хрест на цій ідеї.

Запланований раніше на квітень, з'їзд партії «Батьківщина» відбудеться 30 березня. Депутат-бютівець Андрій Павловський пояснює це тим, що саме зараз вдалося саме зараз взяти в оренду відповідне приміщення для з’їзду. Одним із найважливіших завдань з’їзду є внесення необхідних змін до статуту партії. Адже, за словами Андрія Павловського, Мін'юст «надто нерівно дихає до опозиційної політичної сили».

Також на з’їзді «Батьківщини» відбудеться обговорення передвиборної програми партії. Між тим, оглядачі очікують, що за результатами буде виголошено пропозицію про формування єдиного виборчого списку опозиції. Адже раніше екс-прем’єр Юлія Тимошенко із ув’язнення закликала опозиціонерів до об’єднання. Бо інакше, як сказано в її листі, невдовзі опозиціонери будуть «не переписуватися, а перестукуватися».

Випробування амбіційністю

Андрій Павловський не виключає можливості того, що на з’їзді буде проголошено об’єднавчу ініціативу і навіть розповів Радіо Свобода про деякі принципи формування спільного списку.

На чолі стояла би Юлія Тимошенко, другим – Юрій Луценко. Третім номером міг би бути Арсеній Яценюк, четвертим – Віталій Кличко
Андрій Павловський
«Дійсно, ведуться переговори не лише про мажоритарні округи, а й про спільний список. Йдеться про спільний список на базі партії «Батьківщина», як найбільшої і найбільш структурованої опозиційної партії. І приєднається, в тому числі, і «Фронт змін», ведуться переговори і з Віталієм Кличком. Тоді б ми могли побудувати потужну об’єднану опозицію. На чолі стояла би Юлія Тимошенко, другим – Юрій Луценко. Третім номером міг би бути Арсеній Яценюк, четвертим – Віталій Кличко», – каже депутат-бютівець.

Утім, оскільки Юлія Тимошенко та Юрій Луценко засуджені і через це не зможуть балотуватися, то, фактично, Арсеній Яценюк очолить об’єднаний виборчий список.

Політолог Костянтин Дикань вважає, що такий варіант цілком може бути реалізований, адже обставини зараз підштовхують опозиційні політичні сили до об’єднання.

Цілком імовірно, що «Батьківщина» ухвалить рішення про єднання із «Фронтом змін»
Костянтин Дикань
«Цілком імовірно, що «Батьківщина» ухвалить рішення про єднання із «Фронтом змін». Думаю, що це вчасно, бо організаційні проблеми забирають багато часу. Підштовхує до цього поширений у суспільстві міф про те, що опозиція має бути об’єднана», – зазначає експерт.

Разом із цим експерт зазначає, що завадити формуванню спільного списку можуть ідеологічні розбіжності між «Батьківщиною» та «Фронтом змін», а головне – персональні амбіції політичних лідерів та розподіл місць у виборчому списку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG