Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни не виявили рослинних жирів у сирах «Гадячсиру» – держветфітослужба


Фахівці російського Росспоживнагляду за підсумками інспекції ТОВ «Гадячсир» у Полтавській області не виявили слідів використання українськими сироварами рослинних жирів, повідомила сьогодні Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України.

«Перевірка показала, що в українських сирах насправді немає пальмової олії. Під час інспекції «Гадячсиру» компонентів, що містять рослинні жири, не виявлено, і про це йдеться в акті робочої групи. На заводі виробляються насправді масло і твердий сир», – повідомив еолова служби Іван Бісюк.

За його словами, основні зауваження Росспоживнагляду стосуються розбіжностей у технології приготування сиру, що «не стосується якості, а стосується нестиковок у законодавстві».

Урядовець додав, що українські підприємства розроблятимуть план заходів для усунення таких розбіжностей.

Сьогодні ж у Росії Федеральна служба нагляду у сфері захисту прав споживачів і добробуту людини (Росспоживнагляд) подала іншу версію результатів перевірки «Гадячсиру», заявивши, що вона виявила «низку істотних нелоліків». Не відповідають вимогам російського законодавства технологічні параметри виробництва сиру, такі, як форма, розміри, маса тощо. У Москві також заявляють, що за низкою параметрів порушується також технологія виробництва.

У повідомленні з Росії також згадано, що на українському підприємстві, крім сирів, виробляють і сирні продукти, технологія яких передбачає використання тропічних олій, але це, за словами авторів російської заяви, «намагалися приховати».

Учора перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий заявляв, що фахівці Росспоживнагляду під час перевірки «Гадячсиру» не виявили ніяких порушень технології.

Раніше Росспоживнагляд заборонив ввозити до Росії сири низки українських підприємств, звинувативши їх у першу чергу в використанні неприпустимої в них пальмової олії. У Держветфітослужбі це спростували, але російська сторона почала знаходити інші порушення.
XS
SM
MD
LG