Доступність посилання

ТОП новини

Хто продаватиме і вироблятиме символіку Євро-2012?


Товари «Євро-2012»: контрафактні й ліцензійні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Товари Євро-2012: контрафактні й ліцензійні

Київ – В українській столиці презентували першу ліцензійну продукцію з символікою Євро-2012. Відсьогодні її можна купити в торговельних точках національних спонсорів чемпіонату. Тим часом в Україні продається велика кількість контрафактних (нелегальних) товарів із символікою футбольного турніру, для боротьби з яким Україна вже змінила своє законодавство на захист авторських прав.

Між тим, як з’ясувало Радіо Свобода, лише частину ліцензійної сувенірної продукції до Євро-2012, яку презентують українські спонсори турніру, вироблятимуть в Україні.

Напередодні Євро-2012 в Україні почали виробляти та завозити до країни безліч неліцензованої (контрафактної) продукції з символікою турніру. Чашки, футболки та інші футбольні сувеніри сумнівного походження і нині масово продаються у Києві та інших містах, які приймати суть чемпіонат, визнає директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Він закликав не купувати такої продукції через її сумнівну якість і те, що її виробники жодним чином не спонсорували проведення футбольного турніру.

«До останнього часу, поки не з’явилася ліцензійна продукція, Україна вражала кількістю контрафакту і величезними порушеннями авторських прав. З сьогоднішнім днем, гадаю, ситуація зміниться, бо з’явилися ліцензійні товари з символікою УЄФА, зі сміливим, агресивним дизайном, який відображає дух футбольного змагання і приверне увагу покупців», – зауважив Маркіян Лубківський.

Зі свого боку, директор патентно-юридичної агенції Михайло Дубинський наголосив, що Україна ухвалила низку змін для законодавства, щоб посилити захист авторських прав на час проведення турніру. Він нагадав, що за використання символіки Євро-2012 без ліцензії в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Увечері 30 квітня керівництво УЄФА та мережа «Епіцентр», яка є національним спонсором Євро-2012, презентували перші ліцензійні товари з символікою чемпіонату. За рішенням УЄФА, лише ті компанії, які є спонсорами чемпіонату Європи з футболу та здатні забезпечити високу якість продукції, отримали право легально використовувати символікуЄвро-2012 на своїх товарах.

Українська ліцензійна символіка Євро-2012 виробляється не лише в Україні

Українська ліцензійна символіка Євро-2012 виробляється не лише в Україні. Про це під час презентації продукції «Епіцентру» з футбольною символікою розповів партнер УЄФА, що опікується використанням його символіки, маркетинговий директор Warner Bros Consumer Products EMEA Стефан Філастре.

«Ми провели тендер, щоб відібрати найкращі компанії з погляду якості дизайну продукції та її розповсюдження. З 500 компаній, які заявили, що хочуть виробляти ліцензійні товари, ми відібрали 50. 75% – це компанії, які належать до європейських країн, зокрема, Польщі та України. Зрештою, ми відібрали 20 компаній, які можуть поширювати товар в Україні. Загалом в усіх країнах продається 5 тисяч найменувань ліцензійних товарів із символікою чемпіонату. Можемо сказати, що близько половини цих товарів виробляються в Європі, зокрема, в Польщі та в Україні», – сказав він.

Зі свого боку, виконувач обов’язків регіонального директора компанії «Епіцентр» Володимир Гончаров розповів, що його компанія вже випускає 500 найменувань сувенірної продукції до чемпіонату і що її можна придбати в усіх торговельних центрах його мережі.

Втім, на запитання Радіо Свобода про те, скільки відсотків сувенірних товарів до футбольного турніру виробляється Україні, а скільки в інших країнах, Володимир Гончаров не зміг відповісти.

«Ви розумієте, ми зараз не можемо розкрити всі назви компаній-виробників. Але можу вас запевнити, що значна частина продукції виробляється в Україні, зокрема, майже увесь текстиль з символікою турніру, який ми пропонуємо покупцям», – заявив він.

Під час презентації колекції сувенірних товарів із логотипами та символікою Євро-2012 Радіо Свобода звернуло увагу на виробників продукції. Як виявилося, виготовляється Україні близько третини товарів, які оглянув наш кореспондент (переважно одяг, рушники, магніти), скляні келихи та фігурки – в країнах центральної Європи, близько половини (зокрема, сувенірні чашки, термоси, порцеляна) вироблено в Китаї та інших азійських країнах. Сувенірної ліцензійної продукції польського виробництва у колекції ми не бачили.

УЄФА та національні спонсори Євро-2012 попереджають покупців, що оригінальна продукція з символікою турніру має на собі символ Євро-2012, який неможливо відділити чи наклеїти, голограму, і обов’язково – оригінальну упаковку. 90% цієї продукції продаватиметься лише через торговельні мережі спонсорів, і лише деякі товари, як-от футболки з символами Євро-2012, – у численних торговельних точках міст України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG