Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібні дітям книги?


Київ – У понеділок відзначають Міжнародний день дитячої книги. 2 квітня – день народження дитячого письменника Ганса Крістіана Андерсена. В Україні кількість найменувань дитячих видань зростає, а їхні наклади щороку зменшуються.

Книжки мені допомагають стати кращим, робити кращі вчинки
Яромир Хомічак
«Я дуже люблю читати. Романи, фантастику. Найулюбленіші – «Вершник без голови» Майн Ріда та «Острів скарбів» Стівенсона. Книжки мені допомагають стати кращим, робити кращі вчинки», – розповідає учень 6 класу київської Гімназії імені Лесі Українки Яромир Хомічак.

Він каже, що часто ходить до бібліотеки, втім має і домашнє зібрання літератури, яке налічує близько 300 книг. Яромир зауважує, що читає переважно для задоволення, однак завдяки книгам також дізнається нову інформацію і розширює свій словниковий запас. Водночас, за словами Яромира, не всі його ровесники є активними читачами, адже часто надають перевагу комп’ютерним іграм чи перегляду телепрограм.

На думку психолога Наталії Лесенко, на відміну від комп’ютера чи мобільного телефону, книги формують у дитини більш образне мислення, тому починати читати варто якомога раніше. Водночас експерт зауважує, що примушувати чи сварити дитину за відсутність інтересу до книг батькам не варто.

Маленькі кроки, за якими можуть бути цілі сторінки, коли дитина цей смак відчує
Наталя Лесенко
«Тут вагомим є власний приклад – вони можуть самі почитати дитині, а потім вже мінятися місцями. Навіть одне-два речення прочитати – це вже буде успіхом для дитини, якщо вона зовсім відмовляється читати. Це маленькі кроки, за якими можуть бути цілі сторінки, коли дитина цей смак відчує», – зазначає психолог.

Вибір книг збільшується, наклад – зменшується

Дітям подобаються цікаві, яскраві, веселі пригодницькі книги, говорить видавець і письменник Іван Малкович. Водночас попри збільшення кількості найменувань дитячих видань, їхні наклади щороку зменшуються, констатує він. За його словами, цьому, крім власне української проблеми – збідніння прошарку потенційних покупців дитячої літератури, сприяє і загальносвітова тенденція – поява електронних книг.

Загальний рівень літератури, якості текстів буде падати. І я вже бачу розмивання жанрів
Іван Малкович
«Загальний рівень літератури, якості текстів буде падати. І я вже бачу розмивання жанрів, бачу, як приходить багато непрофесіоналів. До того ж книжки переходять в електронні версії, – розповідає Іван Малкович. – Це дуже цікаво, майже, як мультики. Але ми не зможемо розробляти багато цих книжок, тому що ми всі привчені скачувати безкоштовно».

Міжнародний день дитячої книги ініційований Міжнародною радою дитячої книги у 1967 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG