Доступність посилання

ТОП новини

Українська книга може зникнути – видавці


Дмитро Білаш Київ – Українська книга може зникнути. Новий законопроект «Про національний культурний продукт» загрожує українському книжковому ринкові, обурюються видавці. А ініціатори закону запевняють, що хотіли лише привернути увагу депутатів до проблеми і не очікували, що закон пройде у першому читанні. У другому читанні закон виправлять відповідно до ідеології партії влади, запевняють регіонали.

Українському книжковому ринку загрожує колапс. Новий законопроект «Про національний культурний продукт» передбачає надскладні умови для українського книжкового ринку та спровокує підвищення цін мінімум на 20 відсотків, стверджує директор видавництва «Кальварія» Анетта Антоненко.

«Видавцеві пропонують утримувати величезну базу чиновників, які будуть вирішувати, дати чи не дати статус національного культурного продукту. Та невеличка кількість книжок, яка видається, зменшиться мінімум наполовину, а то і більше. Видавці не будуть в змозі бігати по кабінетах і робити ці папірці», – обурюється Анетта Антоненко.

Усі були проти нового закону – Яворівський

Ніхто не вірив у те, що за новий законопроект «Про національний продукт» проголосують у першому читанні – це була лише нагода поговорити про стан української культури, запевняє один із ініціаторів законопроекту, депутат Володимир Яворівський.

«Ми ніколи не вірили, що вони за це проголосують. І через те в нас була така собі гра. Це була можливість поговорити про українську культуру, – зазначає Яворівський. – В мене таке враження, що в них була помилка, і рука Чечетова спрацювала не так, як їй було сказано».

За законопроект проголосували з політичних міркувань – Чечетов

Регіонал Михайло Чечетов запевняє, що ніякої помилки не було – за законопроект проголосували свідомо.

«Ухвалили з політичних міркувань. Це був жест доброї волі Партії регіонів до всіх політичних сил. А до другого читання ми вичистимо кожну статтю, як у законі про пенсії. Все буде відповідати ідеології Партії регіонів: дві мови – один народ», – стверджує Михайло Чечетов.

Влада не може порозумітися з видавцями через те, що за роки незалежності так і не була усвідомлена роль книги у суспільстві, стверджує президент Української асоціації видавців Олександр Афонін.

«Україна через відсутність власної книги недоотримує 90 відсотків розумових калорій, які має сьогодні нормальний цивілізований європеєць. І не отримує з однієї простої причини – протягом 18 років знищувалась книжкова торгівля. Ми проти доопрацювання цього закону. Ми за його скасування», – каже Олександр Афонін.

У 2010 році на одного пересічного українця припадало менше від однієї книги. За даними Книжкової палати, цього року видавнича галузь відстала ще на 15 відсотків.

Українські показники у 10 разів нижчі за європейські. З такими темпами до кінця року припадатиме 0,6–0,7 книги на душу населення.
XS
SM
MD
LG