Доступність посилання

ТОП новини

Демократи М’янми перемогли на довиборах, але влада у військових


Лідер опозиції Аун Сан Су Чжі стала членом парламенту М’янми, 2 квітня 2012 року
Лідер опозиції Аун Сан Су Чжі стала членом парламенту М’янми, 2 квітня 2012 року
Прага – Європейський Союз підтримав у понеділок демократичні довибори в парламент М’янми (колишня Бірма), вони пройшли 1 квітня. Лідер демократичної опозиційної партії М’янми, «Національної ліги за демократію» – нобелівський лауреат Аун Сан Су Чжі, яка провела останні 15 років під домашнім арештом, а загалом – 22 роки в ув’язненні, стала членом парламенту країни на додаткових виборах 1 квітня. Із вакантних 45 місць парламенту М’янми 44 займуть представники цієї ж опозиційної партії. Але більшість у парламенті цієї азійської країни зберігається за партіями, що перебувають під контролем військових.

Лідер опозиції Аун Сан Су Чжі, яка отримала Нобелівську премію миру в 1991 році і перебувала упродовж минулих 22 років переважно в ув’язненні, провела в неділю до парламенту М’янми від своєї опозиційної «Національної ліги за демократію» 44 депутати і сама також стала членом законодавчого органу. Переважна більшість спостерігачів визнали ці довибори «вільними, справедливими й прозорими».

Дейвід Лімпан, глава делегації Євросоюзу в М’янмі заявив 2 квітня у столиці Янгоні про підтримку з боку Брюсселя успіхів у демократизації життя М’янми.

Ми хочемо спробувати сприяти продовженню цього величезного імпульсу для змін у М’янмі, зробити це – є бажанням Європейського Союзу», – зазначив Ліпман.

Су Чжі назвала цю перемогу «початком нової ери» для М’янми

Під час виступу в Янгоні перед активістами і прихильниками «Національної ліги за демократію» Аун Сан Су Чжі привітала всіх з перемогою.

«Ми сподіваємося, що це буде початком нової ери, коли буде більше уваги приділено ролі народу в щоденній політиці країни. Ми також сподіваємося, що будемо спроможні йти далі шляхом національної згоди», – наголосила Су Чжі.

Додаткові вибори в М’янмі були першими від того часу, як рік тому до влади прийшов цивільний уряд після десятиріч правління військового режиму. «Національна ліга за демократію» виграла вибори 1990 року, але її не допустили до влади збройні сили М’янми.

У понеділок США і ЄС обговорювали можливість зняття санкцій проти М’янми у зв’язку з демократичним та вільним характером виборів до парламенту 1 квітня. Санкції були введені 20 років тому у відповідь на порушення прав людини. Аналітики прогнозують, що скасування санкцій могло б призвести до хвилі інвестицій у збіднілу, але багату ресурсами країну, яка межує з Індією та Китаєм.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG