Доступність посилання

ТОП новини

Проти Тимошенко порушили «інформаційну справу»


Жодного офіційного обвинувачення Тимошенко у причетності до вбивства Щербаня не висунуто – адвокат
Жодного офіційного обвинувачення Тимошенко у причетності до вбивства Щербаня не висунуто – адвокат
Київ – Депутат-регіонал Донецької облради Руслан Щербань вимагає розслідувати причетність екс-прем’єра Юлії Тимошенко до вбивства його батька Євгена Щербаня у 1996 році. Про це він заявив у середу на прес-конференції в Києві. Перед цим зі схожими обвинуваченнями на адресу Юлії Тимошенко у західній пресі виступив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Між тим, адвокат екс-прем’єра Сергій Власенко наголошує, що жодного обвинувачення Юлії Тимошенко у причетності до вбивства не висунуто і заявляє, що Генпрокуратура за сприяння Партії регіонів взялася за дискредитацію лідера опозиції.

Руслан Щербань заявляє, що надав Генпрокуратурі матеріали, які можуть свідчити про причетність Юлії Тимошенко до вбивства його батька – відомого донецького бізнесмена та депутата Євгена Щербаня.
Юлія Тимошенко не один раз приїздила до мого батька в офіс, там була якась лайка
Руслан Щербань

«Юлія Тимошенко не один раз приїздила до мого батька в офіс, там була якась лайка, але мені на той момент було 17-18 років. Я в цьому участі не брав… У мене є факти, які я надам слідчим органам за фактом цього вбивства. У мене є фінансові документи, які підтверджують, що були певні справи при поставках газу ЄЕСУ і наших структур», – сказав Руслан Щербань.

Чекав на безпечний момент

Євген Щербань був застрелений в Донецькому аеропорту восени 1996 року, коли виходив із літака. Разом із ним загинуло ще чотири людини, а Русланові Щербаню, який тоді був разом із батьком, пощастило залишитися живим. Тепер він звернувся до посольства США з вимогою, щоб українській Генпрокуратурі дозволили допитати екс-прем’єра Павла Лазаренка, який зараз відбуває у США покарання.
Вважаю, що уряд США має дати можливість Генпрокуратурі допитати Павла Лазаренка
Руслан Щербань

«Я звернувся в Генпрокуратуру, в Європарламент, до посла США в Україні, аби вони допомогли розібратися в цій ситуації. Бо я вважаю, що ці люди безпосередньо причетні до загибелі мого батька. Вважаю, що уряд США має дати можливість Генпрокуратурі допитати Павла Лазаренка по факту вбивства мого батька. Вважаю., що Юлію Володимирівну з цього приводу треба допитати», – заявив Руслан Щербань.

У посольстві США поки що не коментують звернення Руслана Щербаня.

Відповідаючи на запитання чому він раніше не говорив про причетність Юлії Тимошенко до вбивства, Руслан Щербань відповів, що раніше вона обіймала посаду Прем’єр-міністра, а зараз таку заяву можна зробити безпечно. За його словами, «сьогодні мінімальний ризик для мого життя, щоб я це питання порушив і отримав на нього відповідь».

Заступник генпрокурора між розслідуванням і пропагандою

Між тим, у британській пресі з’явилося кілька інтерв’ю із першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним, де він також заявляє про причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. За його словами, є свідоцтва того, що компанії, контрольовані Юлією Тимошенко і Павлом Лазаренком, перераховували гроші вбивцям Євгена Щербаня.

Тим часом інтернет-видання «Українська правда» повідомляє, що Партія регіонів найняла PR-компанію для забезпечення висвітлення візиту першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна до Британії. Руслан Щербань відповідаючи на запитання Радіо Свобода про те, чому він зробив свої заяви майже одночасно із Ренатом Кузьміним, зазначив, що наважився на власну заяву лише після того, як почув заяву Кузьміна. Він також повідомив, що зустрічався із першим заступником генпрокурора.
Він суперечить своїм заявам у суді в 2003 році. Там він не казав про Тимошенко
Сергій Гармаш

Президент Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш згадує, що під час суду над вбивцями Руслан Щербань не казав про Юлію Тимошенко.

«Інакше як кампанією я ці звинувачення назвати не можу. Він суперечить своїм заявам у суді в 2003 році. Там він не казав про Тимошенко», – зазначає експерт.

Звинувачення озвучили, але не висунули – адвокат Тимошенко

Адвокат екс-прем’єра Сергій Власенко наголошує на тому, що Ренат Кузьмін робить подібні заяви не вперше, але досі проти Юлії Тимошенко не висунуто офіційних обвинувачень у причетності до цього вбивства.
Перший заступник генерального прокурора їздить по Європі з гастрольним туром і, за гроші Партії регіонів, розповсюджує всілякі нісенітниці
Сергій Власенко

«Перший заступник генерального прокурора їздить по Європі з гастрольним туром і, за гроші Партії регіонів, розповсюджує всілякі нісенітниці. В нормальному суспільстві така людина не працювала би однієї хвилини на такій посаді. Це порушення всіх можливих і неможливих норм! Не може, не має права прокурор коментувати обвинувачення, яке не висунуто!» – наголосив Сергій Власенко.

Що ж до заяв Руслана Щербаня, то адвокат екс-прем’єра вважає цинічним, коли людина висуває нові звинувачення через 15 років і назвав такі дії «наругою над пам’яттю його батька, якщо він у фінансовому чи політичному сенсі торгує іменем загиблого батька».

Захисник Юлії Тимошенко вважає заяви Рената Кузьміна та Руслана Щербаня ланками одного ланцюга. За його словами, не маючи підстав довести провину Юлії Тимошенко, чинна влада вдалася до її дискредитації.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG