Доступність посилання

ТОП новини

Чи є дівчата із «Pussy Riot» в’язнями сумління?


«Міжнародна амністія» визнала в’язнями сумління співачок із російського гурту, яких утримують під вартою за «панк-молебень»
«Міжнародна амністія» визнала в’язнями сумління співачок із російського гурту, яких утримують під вартою за «панк-молебень»
Москва – Правозахисна організація «Міжнародна амністія» визнала в’язнями сумління дівчат із російського гурту «Pussy Riot» і закликала владу Росії негайно звільнити їх. 21 лютого кілька учасниць «Pussy Riot» у масках, закривши обличчя, заспівали в церковному храмі пісню, яку вони назвали «панк-молебнем». Незабаром усіх учасниць затримала поліція. За рішенням суду, 4 березня були заарештовані Марія Альохіна і Надія Толоконникова, а 15 березня – Катерина Самуцевич. Вже півтора місяці в російському суспільстві не вщухає дискусія, чи слід розглядати скоєне дівчатами як хуліганство, і чи правильно – саджати їх у в’язниці і карати реальними термінами.

У прес-релізі Amnesty International зазначено, що три учасниці гурту «Pussy Riot» Марія Альохіна, Надія Толоконникова і Катерина Самуцевич, які затримані й утримуються під вартою, можуть вважатися в’язнями сумління.

Правозахисники закликають негайно звільнити заарештованих, вказуючи на те, що, учасниці панк-молебню не є небезпечними для суспільства, і немає потреби їх тримати під вартою.

Ціна поняття «в’язень сумління»

Професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв ще два місяці тому назвав скоєне дівчатами хуліганством. Зараз він не відмовляється від своєї оцінки, і вважає, що визнання учасниць «Pussy Riot» в’язнями сумління знецінює саме це поняття.
Рішення Amnesty International – профанація. Такого значущого і цінного світського слова як в’язні сумління. Воно занадто густо просякнуте кров’ю, болем, сльозами радянських дисидентів
Андрій Кураєв

«Я вважаю, що це рішення Amnesty International – профанація. Профанація такого значущого і цінного світського слова як в’язні сумління. Це слово – воно занадто густо просякнуте кров’ю, болем, сльозами радянських дисидентів. І коли сьогодні його прикладають просто до хуліганок, це означає, що це слово дуже багато втрачає у своїй ціні. І саме слово, і та організація, яка привласнила собі право цим словом розпоряджатися», – зауважив Андрій Кураєв.

Важлива роль рішення Amnesty International

Директор російського представництва Amnesty International Сергій Нікітін в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив рішення міжнародної організації стосовно справи «Pussy Riot».
Цей термін застосовний до тих людей, які мирно демонструють свої погляди і доносять їх до відома громадськості
Сергій Нікітін

«Ми, як і раніше, вважаємо, що цей термін застосовний до тих людей, які мирно демонструють свої погляди і доносять їх до відома громадськості. Інша справа, що ця акція, вона звичайно шокуюча для багатьох людей, але я процитую рішення Європейського суду з прав людини, який говорив, що такі дії можуть ображати, шокувати і розбурхувати. Це рішення Європейського суду з прав людини, і це теж треба брати до уваги».

Сергій Нікітін зауважує, що «Міжнародна амністія» жодним чином не хоче впливати на рішення суду у справі «Pussy Riot». «Навпаки, ми щиро сподіваємося, що суд буде незалежним і безстороннім», – наголосив правозахисник.

Рішення «Міжнародної амністії» може зіграти свою роль, вважає адвокат однієї з затриманих Микола Полозов. Раніше за дівчат із «Pussy Riot» заступився глава президентської Ради з прав людини Михайло Федотов. Відомо, що затримані три учасниці гурту «Pussy Riot» будуть перебувати під вартою як мінімум до кінця квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG