Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство Щербаня: влада і опозиція сперечаються, хто причетний


Оточення Президента Януковича може бути причетне до вбивств Щербаня і Гетьмана – Олександр Тимошенко
Оточення Президента Януковича може бути причетне до вбивств Щербаня і Гетьмана – Олександр Тимошенко
Київ – Обмін гучними заявами щодо справи вбивства колишнього депутата Євгена Щербаня триває. Чоловік засудженого екс-прем’єра Юлії Тимошенко Олександр висунув припущення, що до вбивства Щербаня причетне оточення Президента Віктора Януковича. Це сталося після того, як син Щербаня, Руслан Щербань, депутат-регіонал Донецької облради висловив вимогу розслідувати причетність Юлії Тимошенко до вбивства його батька. Соратники ж Президента заявляють: якщо Олександр Тимошенко має докази, нехай надасть їх правоохоронцям.

Оточення Президента Віктора Януковича може бути причетним до вбивства колишнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана та колишнього депутата Євгена Щербаня, який «був достатньо зваженим керівником і заважав їм рватися до влади та великого бізнесу». Таке припущення зробив чоловік Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко. Звинувачення ж щодо причетності Юлії Тимошенко до вбивства Щербаня він назвав «безпрецедентним кроком».

На питання ж Радіо Свобода про докази висунутих звинувачень Олександр Тимошенко сказав, що вони є, але поки що їх не надаватимуть.

«Прийде час, і будуть усі докази їх вини, докази їх злочинної діяльності, докази пограбування країни та інші. Доки ці бандити будуть при владі, то вони будуть знущатися над країною, людьми та здоровим глуздом», – зазначив Тимошенко.

В Адміністрації Президента наразі ці звинувачення не коментують. Соратники ж Віктора Януковича розцінюють цю заяву, як спробу відволікти увагу від заяви сина Євгена Щербаня.
Це, швидше за все, спроба відволікти від заяви (Руслана) Щербаня
Володимир Олійник

«Будь-яка заява має бути розглянута, – говорить Радіо Свобода народний депутат із Партії регіонів Володимир Олійник. – Якщо у Олександра Тимошенка є такі факти, нехай він передає їх у правоохоронні органи, і вони підлягають перевірці. Але ті ж питання, які ставив БЮТ, можна поставити самому Олександру Тимошенку. Чому він мовчав? Які були підстави так довго мовчати, не говорити про такі факти? Це, швидше за все, спроба відволікти від заяви (Руслана) Щербаня».

Про причетність Тимошенко говорили раніше

Євгена Щербаня вбили у листопаді 1996 року біля трапа літака в Донецьку. Правоохоронці тоді виключили політичну версію вбивства і – як основну – розробляли кримінальну. У 2003 році Луганський апеляційний суд ухвалив вирок у справі, яка містила понад 20 епізодів, зокрема вбивства голови Нацбанку України Вадима Гетьмана і Євгена Щербаня. Обвинуваченими у справі визнали 8 осіб, трьох із яких засудили до довічного ув’язнення. Утім, зазначає Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко, син вбитого Євгена Щербаня не вперше порушує питання щодо причетності Юлії Тимошенко до цієї справи.

«Питання порушувалося на початку 2000-х років, – наголошує Бондаренко. – Потім це питання було штучно зняте у 2005 році, коли Тимошенко була при владі. І, відповідно, зараз його знову реанімують. Але те, що по свіжих слідах дуже багато писалося про причетність Лазаренка та його оточення, зокрема, Тимошенко, до цієї гучної справи – це факт», – сказав Бондаренко.

Не без донецьких

Утім, на думку декого з донецьких політологів, реанімація справи вбивства Євгена Щербаня – це політичне замовленням з боку діючої влади.

«
Є велика кількість фактів, які вказують на те, що там були замішані інші особи, які представляють донецьку бізнес-групу
Олександр Іванов
Це виключно політична справа, – каже Радіо Свобода політолог зі Донецька Олександр Іванов. – І підняти її було вигідно саме зараз. Насправді ж, я вважаю, що довести в суді, що Юлія Тимошенко є причетною до цієї справи, майже неможливо. Є велика кількість фактів, які вказують на те, що там були замішані інші особи, які представляють донецьку бізнес-групу».

Між тим, пре-служба партії «Батьківщина» заявила, що силові структури «вибивають» фальшиві свідчення проти Юлії Тимошенко із одного з засуджених за вбивство Євгена Щербаня, Вадима Болотських. За повідомленням Державної пенітенціарної служби, Болотських перевели із луганської колонії до київського слідчого ізолятора, де він перебуватиме упродовж місяця.

Про причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня його син заявив у середу. Перед цим зі схожими обвинуваченнями на адресу екс-прем’єра у західній пресі виступив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG