Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентують документальний фільм пам’яті Івана Дем’янюка


Іван Дем’янюк помер 17 березня
Іван Дем’янюк помер 17 березня
В Івано-Франківську сьогодні відбудеться прем’єра 52-хвилинного документального фільму «Іван Дем’янюк: Я звинувачую…» – про українця Івана (Джона) Дем’янюка, якого упродовж багатьох років звинувачували у співпраці з нацистами і причетності до вбивства євреїв у концтаборі «Собібор» на території Польщі в часи Другої світової війни.

Головним режисером стрічки є львів’янин Євген Возняк, до її створення долучилася громадська організація «Поклик нації» з Івано-Франківська. За словами її керівника, співавтора і продюсера фільму Тараса Боднара, документальна стрічка не розповідає про приватне життя Івана Дем’янюка і не дає відповіді на запитання про його провину. Завдання, як розповів Боднар, бачили в іншому – «захистити українця, який став жертвою медійної піар-кампанії», а сама ця «сфабрикована справа була спрямована на дискредитацію України».

Зйомки фільму тривали близько року, у стрічці зокрема використане документальне відео, надане родичами Івана Дем’янюка та його захисниками, а також свідчення знайомих та матеріали з різних іноземних телеканалів, які висвітлювали перебіг його справи.

Перегляд фільму безкоштовний. У неділю стрічку презентують у Львові, а після Великодня планують показати в інших містах України.

91-річний Іван Дем’янюк помер 17 березня. У травні минулого року суд у Мюнхені засудив його до 5 років за ґратами за співпрацю з нацистами у роки Другої світової війни та причетність до страти понад 28 тисяч в’язнів у концтаборі «Собібор». Утім вирок не набув чинності: адвокати засудженого подали апеляцію, а суд вищої інстанції за цей час так і не встиг винести свого вердикту.
XS
SM
MD
LG