Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк зараз – автомобільна столиця світу


Нью-Йорк – Автомобіль, що літає, презентували на 112-му Нью-Йоркському міжнародному автосалоні. Літакомобіль «Транзишн» американської компанії «Терраф’юджіа» вже успішно здійснив перший випробувальний політ. Перетворити двомісне авто на літак можна лише за півхвилини – досить натиснути у салоні на кнопку. Завширшки така машина – понад два метри. Але вертикально злетіти вона не може – треба розгін. Тому долати повітрям дорожні затори вона не здатна. Цей літакомобіль не можна купити прямо на Нью-Йоркському автосалоні, але більшість інших автоновинок придбати зі стендів дозволяють.

Салон розташовано у велеенському виставочному центрі імені Джавіца. На трьох поверхах виставлено понад тисячу автівок, як американських, так і японських, південнокорейських, німецьких, шведських тощо. На стендах виблискують хромом і лаком зразки машин, навколо них, за традицією, походжають красуні-акторки з бродвейських театрів, представники фірм роздають каталоги, буклети тощо.

Ціна за вхід – 15 доларів. Організатори підрахували, що за 10 днів салон прийме понад мільйон відвідувачів. На відміну від виставок в інших країнах, у Нью-Йорку можна купити нову автівку просто зі стенду, та ще й зі знижкою, дочекавшись закриття виставки. Одначе, які б знижки не були, а ціни машин за минулий рік підвищилися у середньому на 2 тисячі доларів і середня ціна сягнула 30 тисяч.
Як зауважує Ренді Шафлс, секретар оргкомітету виставки, три роки тому, за умов економічної кризи, американці неохоче купували нові автомобілі. Тому довелося вдаватися до певних кроків.

«Виробники змушені були фінансово заохочувати. Отож, прийшовши до дилера, ви могли отримати від нього півтори тисячі доларів готівкою, як преміальні за купівлю певної моделі. Тепер нічого подібного немає», – розповідає Ренді Шафлс
Вона пояснює це одужанням автомобільної промисловості й поліпшенням стану економіки.

Два напрямки автоіндустрії

Як показує салон, світова автоіндустрія рухається з карколомною швидкістю у двух різних, але паралельних напрямках. З одного боку пропонують десятки «екологічних» автівок. Деякі двигуні – бензинові або дизельні з турбо-підсилювачами, економічність яких 20 кілометрів на літр.

Поруч – дедалі більше пропонують високотехнологічні гібридні автівки, які поєднують бензиновий двигун з електричним, або й просто на електричних батареях. Фактично кожна фірма привезла до Нью-Йорка як мінімум одну з таких економічних моделей. Міжнародний салон триватиме до 15 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG