Доступність посилання

ТОП новини

«Б’ютівці» відкличуть голоси, подані за закон про вибори, якщо його змінять згідно з рішеннями Конституційного Суду


Фракція «БЮТ-Батьківщина» готова відкликати свої голоси у разі внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів», згідно з рішеннями Конституційного Суду, заявляє керівник цієї фракції Андрій Кожем'якін.

«Будь-які зміни до закону про вибори – це ревізія закону. Якщо це станеться ..., то наша фракція відкличе свій 101 голос, і ми закликатимемо наших колег з НУ-НС зробити те ж саме», – сказав Кожем'якін.

Кожем'якін наголосив, що у разі, якщо ревізія закону відбудеться, представники його фракції не нестимуть за цей документ політичної відповідальності.

Новий закон про вибори народних депутатів ухвалили 17 листопада 2011 року голосами 366 народних депутатів. Документ ухвалено як результат компромісних домовленостей між парламентською більшістю і опозицією.

Проте в цьому році до Конституційного Суду надійшло два подання, що стосуються зміни закону. Минулого тижня суд ухвалив рішення щодо одного з них, позбавивши виборців за кордоном права голосувати на мажоритарних дільницях. 10 квітня буде оголошено рішення щодо другого поданням – стосовно одночасного балотування за мажоритарним округом і партійним списком.

У жовтні 2012 в Україні відбудуться парламентські вибори за новим виборчим законом, який передбачає 5-відсотковий прохідний бар'єр замість 3-відсоткового, що забороняє участь блоків. Крім того, 50% депутатів обиратимуть за партійними списками, 50% – за мажоритарними округами. Народних депутатів чинного скликання Верховної Ради обирали за партійними списками.
XS
SM
MD
LG