Доступність посилання

ТОП новини

«Російську общину Криму» ніяк не поділять політики з проросійських партій


З «Російської общини Криму» «вичищають» прихильників партії «Русскій блок» і тих, хто не хоче приєднуватися до партії «Русскоє єдінство»
З «Російської общини Криму» «вичищають» прихильників партії «Русскій блок» і тих, хто не хоче приєднуватися до партії «Русскоє єдінство»
Сімферополь – Одну з найбільших в Україні проросійських організацій «Російську общину Криму» (РОК) струшують внутрішні конфлікти. Минулого тижня з її правління вивели одного із засновників «общини» Олексія Мельникова. Раніше своїх посад в організації позбулися ще кілька відомих проросійських політиків. Вони стверджують, що з «Російської общини Криму» «вичищають» прихильників партії «Русскій блок» і тих, хто не хоче приєднуватися до партії «Русскоє єдінство».

На початку квітня стало відомо, що керівники «Російської общини Криму» звільнили екс-віце-спікера кримського парламенту Олексія Мельникова з посади голови Алуштинського відділення РОК і вивели його з Думи організації. Незадовго до цього правління «Общини» покинув колишній депутат кримського парламенту Олег Родивилов, а ще раніше своїх керівних посад в організації позбулася ціла низка відомих активістів – Сергій Книрик, Сергій Юрченко, Анатолій Філатов і майже два десятка ветеранів проросійського руху.

У ці вихідні більшість із них зібралися в Сімферополі, де створили «Раду з координації російських громад Криму» і заявили про наміри домагатися скликання позачергового Собору – загального з’їзду «Російської общини Криму». Сам Олексій Мельников заявив, що за останні два роки з «Російської общини Криму» вигнали близько 25 керівників регіональних організацій і членів президії РОК. Більшість з них, як і його самого – за те, що вони «не хочуть вступати до партії «Русскоє єдінство».

Олексій Мельников назвав помилкою відмову «Общини» від співпраці з «Русскім блоком» і переорієнтацію на новий політичний бренд.

У «Російській общині Криму» традиційно відмовилися коментувати конфлікт в організації.

Проросійських сил серед переможців на виборах не буде?

На перший погляд виглядає, що за вплив на «Російську общину Криму» ведеться боротьба політичних партій «Русскій блок» і «Русскоє єдінство», й остання з них перемагає.

Враховуючи, що восени відбудуться парламентські вибори, деякі місцеві політичні експерти припускають, що «Русскоє єдінство», яке тісно співпрацює з Генеральним консульством Росії в Сімферополі і водночас, веде діалог із кримськими «регіоналами», встановлює повний контроль над «Російською общиною Криму», щоб на виборах використати її організаційну структуру. Адже лідери РОК заявляли, що мають свої відділення в усіх районах і великих населених пунктах автономії, а організація налічує кілька тисяч активних членів.

Разом з тим, відомий кримський політолог Андрій Никифоров каже, що насправді російський рух на півострові переживає кризу, а «Російська община Криму» все більше замикається в собі – «капсулізується».
Хтось продає м’ясо, фрукти чи зелень, а хтось торгує тим, що він росіянин
Андрій Никифоров

«Така «капсулізація» потрібна не для успішної реалізації політичного проекту, а для його комерціалізації. Але це така специфічна комерція – хтось продає м’ясо, фрукти чи зелень, а хтось торгує тим, що він росіянин. У цьому випадку, для того, щоб торгівля була успішною і товар продавався дорого, треба усунути конкурента», – вважає політолог Андрій Никифоров.

За його словами, «зачистка» «Російської общини» від представників інших партій, окрім «Русского єдінства», перетворює її на політичну організацію, але «електоральні перспективи» РОК це ніяк не поліпшить. Експерт вважає, що такі дії якраз призведуть до «розчарування проросійського виборця та його політичної апатії».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG