Доступність посилання

ТОП новини

Чи передумав Ахметов будуватися на узвозі?


Будівельна техніка на Андріївському узвозі, 10 квітня 2012 року
Будівельна техніка на Андріївському узвозі, 10 квітня 2012 року
Київ – У середу в Києві розпочалися акції протесту проти руйнування Андріївського узвозу, який є пам’яткою архітектури, але на якому днями компанія бізнесмена, народного депутата Ріната Ахметова знесла три будинки для спорудження торговельно-офісного комплексу. Міністерство культури та забудовник заявляють, що будинки не мали історичної цінності, однак захисники легендарної вулиці стверджують протилежне. Забудовник вже заявив, що відмовляється від офісного центру на узвозі.

Один будинок з баштою на Андріївському узвозі та два на вулиці Фролівській, які компанія-забудовник «Еста-холдинг» знесла на вихідних, не становили історичної цінності та не мали статусу пам’яток – таку несподівану заяву зробив у середу міністр культури Михайло Кулиняк перед засіданням уряду.

«Я хочу заспокоїти, жодного будинку ми не виводили з реєстру пам’яток», – сказав міністр, додавши, що ситуацію на узвозі вже вивчає комісія Міністерства культури. Про те, що історичних будинків не зносили, заявляють і в компанії «Еста–холдинг», яка належить бізнесмену Рінату Ахметову.

Коли з’явилася інформація про підготовку акції протесту, генеральний директор компанії Микола Нестеренко заявив, що офісів на Андріївському вже не будуватиме. «Ми прийняли принципове рішення відмовитися від будівництва торгово-офісного центру… і запропонували міській владі збудувати на території колишньої фабрики «Юність» малоповерховий арт-простір, який повністю зберігатиме дух Андріївського узвозу», – заявив Нестеренко.


Люди мають відповідати за зруйновані пам’ятки – активіст

Зі свого боку, один із захисників київських пам’яток, активіст ініціативи «САМ» Єгор Соболєв називає такі заяви маніпуляцією.
Два з трьох знесених будинків не були внесені до реєстру пам’яток навмисне. Однак маємо наказ Мінкульту, за яким весь узвіз, від будинків до бруківки, є заповідником
Єгор Соболєв

«Два з трьох знесених будинків не були внесені до реєстру пам’яток навмисне. Однак маємо наказ Мінкульту, за яким весь узвіз, від будинків до бруківки, є заповідником. Я радий такому рішенню компанії Ріната Ахметова, але воно не вирішить проблеми повністю. Не раз у Києві під виглядом спортивних об’єктів для дітей будувалися огидні хмарочоси. Люди мають понести відповідальність за знесені будинки», – говорить активіст.

Будинки, знесені на узвозі, не мали окремого статусу пам’яток архітектури, однак їх треба відновити, пояснює києвознавець Михайло Кальницький.
Історичні фасади треба відновити обов’язково
Михайло Кальницький

«Будинок на Андріївському – новий, але дуже вдало стилізований під старовину, будівлі на Фролівській – старовинні, їхні фасади цілеспрямовано зберігали у первісному вигляді. Якщо разом з подальшим будівництвом відбудеться регенерація цих будинків і ландшафту – то загальний образ вулиці буде збережений. Історичні фасади треба відновити обов’язково», – каже експерт.
Вхід до офісу Ахметова засипали сміттям
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цікаво, що напередодні знесення будинків піар-директор «Еста-холдингу» Антон Глівінський обіцяв, що жоден історичний будинок не буде зруйнований.

«В межах нашої забудови дійсно є будинки, що мають історичну цінність, – казав він. – Наша мета – зберегти довколишню місцевість в ідеальному стані, тому жоден історичний будинок в межах нашого проекту не постраждає».

Раніше депутат Київради б’ютівець Олександр Бригинець та громадські активісти повідомляли, що на узвозі виділили землю під забудову ще принаймні 10 об’єктів. У середу голова КМДА Олександр Попов підтвердив, що більшість землі на цій історичній вулиці вже розпродано забудовникам. У зв’язку з цим він наголосив, що проситиме уряд повернути міській владі повноваження надавати дозволи на будівництво та контролювати його, оскільки зараз цими питаннями опікується лише уряд.

Карикатура Євгенії Олійник
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG