Доступність посилання

ТОП новини

Особливість британської системи охорони здоров’я і аптек


Лондон – Британські аптеки працюють за правилами NHS – Національної системи охорони здоров’я. Особливість британської системи охорони здоров’я полягає в тому, що британці платять щомісячні внески – фактично окремий податок у національну систему. За це вони можуть безкоштовно звертатися до лікаря, а в аптеках – за рецептами, отримувати ліки за субсидованою ціною. При цьому в британській Національній системі охорони здоров’я забезпечений і лікарський догляд, і контроль над медичними препаратами.

Якщо ви опинилися у Британії і у вас просто заболіла голова, чи взуття натерло ногу, шукати аптеку не обов’язково. У більшості крамниць можна вільно вибрати знеболюючий препарат, антисептичну мазь, чи сироп від кашлю. Є й спеціалізовані аптеки, але часто, навіть у супермаркетах є і чітко відокремлені аптечні відділи, де працюють фахівці, які отримують кваліфікацію після 5 років навчання.

Фармацевт Діпак Лодія каже, що фармацевти, пишаються своєї професійністю, яка дає їм право дозувати препарати і роз’яснювати, як їх приймати, та які можуть бути побічні наслідки.

«Ми можемо говорити про невеликі проблеми зі здоров’ям, про ускладнення, – каже він. – Часто люди мають дрібні проблеми, з якими не варто навіть призначати візит до лікаря. У 90% випадків людям можна допомогти одразу ж – на місці... Найкращий спосіб охорони здоров’я – це профілактика, тому ми пропонуємо людям тести на діабет, аналіз рівня холестерину в крові, ми даємо поради щодо проблем із ожирінням та радимо як кинути палити».

Проте, якщо симптоми хвороби виглядають серйозними, аптекар порадить звернутися до лікаря. Адже, наприклад, під виглядом звичайної застуди може ховатися краснуха і навіть вірусний гепатит, які мають спочатку схожі симптоми. І, звичайно ж, у жодному разі британський аптекар не продасть вам «ліки від тиску» чи «щось сердечне».

Самолікування через інтернет

Але і в Британії існують проблеми з недобросовісними намаганнями нажитися на хворих людях. І одна з найпомітніших проблем останнього часу – торгівля медичними препаратами в інтернеті, де відсутній контроль чи поради фармацевта. Часом навіть з інших країн можуть продаватися препарати, які не пройшли медичних випробувань, сумнівної якості тощо.

Трейсі Бравн з організації Sence about science подає приклад сайту, що пропонує ліки від розладів мозку – препарати зі стовбурних клітин за 18 тисяч фунтів.
Сайт заповнений псевдонауковими поясненнями – впереміш із розповідями людей, яким препарат, буцімто, допоміг
Трейсі Бравн

«Сайт заповнений псевдонауковими поясненнями – впереміш із розповідями людей, яким препарат, буцімто, допоміг. Хворі люди йдуть на інтернет у пошуках допомоги. Їх дуже легко експлуатувати, бо вони часом готові на усе. І у світі є величезна кількість людей, які готові взяти з хворої людини гроші, пообіцявши одужання», – розповідає Трейсі Бравн.

Досі система аптек із кваліфікованими фармацевтами у Британії спрацьовувала непогано. Те, що рецепти забезпечують субсидовану ціну, заохочує хворих йти на огляд до лікаря, а потім – до кваліфікованих аптекарів.

Але, очевидно, що є проблеми і з контролем продажу ліків через інтернет та інші, як, наприклад, недоступність окремих препаратів через державну систему охорони здоров’я, що пов’язано з браком фінансування чи затримками у випробуваннях та видачі дозволів на продаж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG