Доступність посилання

ТОП новини

Голодування в Астрахані стає справою всеросійською


Голодування екс-кандидата у мери російського міста Астрахань Олега Шеїна від партії «Справедлива Росія» та його прихильників триває вже більше трьох тижнів. Вони вимагають скасування виборів мера від 4 березня. Як вважає опозиція, тоді завдяки фальсифікації результатів голосування переможцем став представник путінської «Єдиної Росії». Новобраний російський президент Володимир Путін радить учасникам голодування звернутися до суду.

З кандидатом на посаду мера Астрахані голодують ще четверо активістів. Вісім людей припинили голодування, бо їхній стан здоров’я погіршився.

Цими днями до Астрахані прямують автобуси з інших міст Росії на підтримку учасників голодування. У суботу в місті очікується кількатисячний мітинг з вимогою скасування виборів мера Астрахані від 4 березня. Як стверджує опозиція, перемогу нинішній мер Михайло Столяров від «Єдиної Росії» здобу завдяки фальсифікації.

До Астрахані вже прибули відомий опозиційний блогер Олексій Навальний, депутати Держдуми Дмитро Гудков та Ілля Пономарьов.

«Голодування продовжиться до тих пір, поки ми не дізнаємося, що будуть нові вибори мера», – заявив Олег Шеїн Радіо Свобода.

Влада в Москві притримується однієї позиції по Астрахані .

Астраханська обласна прокуратура попри виявлені порушення на виборах мера 4 березня відмовилася скасувати результати виборів. Центрвиборчком російської Федерації також не бачить підстав для скасування результатів цих виборів. Експерти вважають, що влада боїться прецеденту скасування виборів, що може викликати ланцюгову реакції в Росії.

Новообраний президент Росії, Володимир Путін, котрий звернувся у середу, ще як прем’єр-міністр, з промовою до Державної Думи, заявив, що ні глава уряду, ні президент не мають права анулювати результати голосування в Астрахані. Путін також здивувався, що колишній кандидат у мери Астрахані від «Справедливої Росії» Олег Шеїн і його прихильники оголосили голодування, не подавши позову до суду

«Ваш колега Шеїн голодування розпочав, а до суду не звертався до цього часу. Чесно кажучи, навіть дивно трохи. Навіщо голодувати, якщо може суд ще й розгляне справу й всі погодяться з результатами цього розгляду», – зазначив Володимир Путін.

Сам організатор акції має намір вже у п’ятницю подати позов до місцевого суду для скасування результатів виборів міського голови.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG