Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії дотримуються перемир’я, однак є порушення


Зруйновані будинки у місті Хомс
Зруйновані будинки у місті Хомс
Сирійські війська припинили вогонь через кілька годин після того, як на світанку в четвер угода про перемир’я набула чинності. У бунтівних містах, які протягом останніх днів зазнавали обстрілу, запанувала тиша.

Жителі Хомса, Хами і Ідліба повідомили про затишшя. Активісти в Дамаску заявив, що в столиці також все спокійно.

Водночас опозиція повідомляє про трьох убитих мирних громадян і про десятки арештів.

За словами представниці опозиційної сирійської національної ради Басми Кудмані, є свідчення того, що двоє з трьох загиблих були застрелені лояльними президентові Башару Асаду бійцями в провінції Хамас, а арешти пройшли в містах Алеппо і Дераа.

Кудмані наголосила, що влада лише частково дотримується умов перемир’я, оскільки є відео-та фотоматеріали про те, що з міст досі не виведені війська і танки.

«Справжнім випробуванням для нас сьогодні було б, якщо б люди змогли вийти на мирні демонстрації, якби це було можливо. Це би була справжня перевірка реальності», заявила Кудмані журналістам у Женеві..

Раніше в четвер сирійське міністерство внутрішніх справ закликало здатися владі тих членів озброєної опозиції, «на яких немає крові». Дамаск також закликав десятки тисяч біженців і переміщених осіб повернутися в свої будинки.

За підрахунками ООН, сирійські урядові війська вбили понад 9 000 осіб за рік кровопролитних зіткнень. Дамаск заявляє, що протестувальники вбили більше 2 600 солдатів і співробітників служб безпеки.
XS
SM
MD
LG