Доступність посилання

ТОП новини

ЄС навряд чи виживе, а Україна? (світова преса)


В самій Україні є чимало бажаючих розвалити її на окремі «федерації», чи «автономії»
В самій Україні є чимало бажаючих розвалити її на окремі «федерації», чи «автономії»
Прага – Впливові світові експерти попереджають, що при нинішній ситуації з кредиторами і боржниками та наростанням економічної стагнації «ЄС навряд чи виживе». Тоді, як Україні пророчать балансування між ЄС та Росією, яке невідомо чим скінчиться. До того ж, як наголошують оглядачі, в самій Україні є чимало бажаючих розвалити її на окремі «федерації», чи «автономії».

Відомий фінансист Джордж Сорос пише на перших сторінках впливової лондонської Financial Times про те, що корінні проблеми єврозони не усунуті, розриви між країнами-кредиторами і країнами-боржниками далі поглиблюється, а це штовхає Європу у «тривалий період економічної стагнації, якщо не гірше». Сорос висловив упевненість, що «ЄС навряд чи виживе: дефляційно – борговий капкан ризикує знищити все ще не повний політичний союз». Тут, на думку Сороса, єдиний вихід – визнати контрпродуктивність нинішнього курсу та змінити його. Йдеться про запровадження правил, які б враховували нестабільність фінансових ринків, наявність комерційних та фінансових боргів, розмежування в бюджеті інвестицій, які приносять прибуток, із поточними витратами. Також пропонується ввести винагороди для країн ЄС за скорочення державних боргів, створити спеціальний інвестиційний фонд, який би міг викуповувати державні облігації та спряв би дотриманню фіскального акту. «Всім членам ЄС необхідно дати шанс на рефінансування існуючих боргів під низькі відсотки», – вважає Джордж Сорос. На його думку, Bundesbank ніколи не погодиться на ці пропозиції, але владі ЄС їх варто розглянути. «Майбутнє Європи – питання політичне, визначати його – не в компетенції Bundesbank», – резюмує Сорос.

Тимчасом американське аналітичне видання Stratfor вважає, що Україна, точніше – її нинішня влада, «продовжить досить хитку стратегію балансування між Москвою і Заходом». Про це свідчать, на думку аналітиків зі США, останні кроки уряду в Києві, коли було дано пораду Міністерству оброни на чолі з Дмитром Саламатіним брати участь у формуванні військової групи Вишеградської четвірки (Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини). Видання також звернуло увагу на заяву Дмитра Саламатіна від 10 квітня про наміри України «посилити співпрацю у галузі безпеки з Білоруссю, зокрема, у проведенні спільних військових навчань, обмінах військовими делегаціями, обміні досвідом у військових та технічних галузях». Аналітики зі Stratfor вважають, що сигналами про зближення з Білоруссю Київ міг би домагатися від ЄС «зниження тиску на владу Януковича у справі звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко та зменшити зволікання з підписанням ключових угод із ЄС». Тут також стверджується, що імітація Києвом зближення з Вишеградською четвіркою в оборонних ініціативах має на меті отримати ще «один важіль у газових переговорах із Росією щодо нових цін на блакитне паливо». Аналітики зі США наголошують, що така політика «хиткого балансування» можлива лише у нинішніх умовах, коли «Україна поки-що не стоїть перед реальною загрозою своїй безпеці з боку Росії чи Заходу».

Російська «Независимая газета» нагадала про політичних русинів із українського Закарпаття і як їхній лідер, отець УПЦ (МП) Сидор, отримав нещодавно судовий вирок місцевого суду про ув’язнення на 3 роки умовно з відстрочкою виконання на два роки. Стаття, за якою покарали Сидора – «зазіхання на територіальну цілісність України». Йдеться про заклики купки політичних русинів в області до створення «самоуправної адміністративно-національної території з конституційною назвою «Підкарпатська Русь» під міжнародним контролем». Ця політична провокація, як називають її в Україні, знайшла відгук лише у партії «Русскій блок». Хоча, як зауважують експерти, потакання автономістським провокаціям кількох сот активних русинів може започаткувати чималі лінії розколу в Україні – в Галичині, Буковині, Криму. Такі сценарії вигідні, як зауважують аналітики, лише «певним колам і особам за межами України, а не громадянам української держави».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG