Доступність посилання

ТОП новини

Італійське життя Авакова: на волі чи під домашнім арештом?


Надійшла суперечлива інформація у справі екс-керівника Харківщини, бютівця Арсена Авакова, якого затримали в Італії 26 березня
Надійшла суперечлива інформація у справі екс-керівника Харківщини, бютівця Арсена Авакова, якого затримали в Італії 26 березня
Італійський суд звільнив з під варти Арсена Авакова, колишнього керівника Харківщини та опозиційного політика. Про це повідомляє його адвокат. Коррадо Олів’єро ввечері у четвер заявив агенції «Ройтерз», що Аваков тепер вільна людина і може «спокійно» чекати на новий суд у справі екстрадиції. За словами адвоката, можливо Аваков попросить політичного притулку в Італії. Тим часом, в Україні влада оприлюднила іншу новину. За даними Генеральної прокуратури, італійський суд вирішив, що Аваков має залишитися під домашнім арештом і не має права вільно пересуватися Італією.

У харківському партійному штабі Арсена Авакова і досі не мають остаточної інформації про судове рішення в Римі. Там спочатку зраділи повідомленню з парламентської трибуни народного депутата, лідера фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна.

Він оголосив, що їхнього побратима по партії італійський суд звільнив з під варти. Цю інформацію не забарилася підтвердити прес-служба Генеральної прокуратури. Харківська «Батьківщина» після цього швиденько оприлюднила привітальне звернення щодо справедливого судового рішення. Але згодом, під час термінового вечірнього брифінгу, в обласній прокуратурі оприлюднили іншу інформацію, отриману, як запевняє начальник управління, що опікується питаннями боротьби з корупцією Олександр Бабіков, із офіційних каналів.

«Судом задоволено клопотання прокурорів Республіки Італія та обрано для Авакова запобіжний захід – у вигляді домашнього арешту», – заявив Бабіков.

За його словами тепер колишній голова обласної адміністрації повинен весь час знаходитися за постійним місцем проживання, не має права виїжджати із населеного пункту, де мешкає. Він періодично відвідуватиме поліцію для фіксування його особи в цьому місті, а правоохоронці, в свою чергу, відвідуватимуть його номер готелю чи квартиру, де він мешкає.

«І так буде, поки римський суд не визначиться з екстрадицією Арсена Авакова до України. В обласній прокуратурі рішення очікують приблизно на початку травня», – наголосив начальник обласної прокуратури Олександр Бабіков.

Наталія Статівко, речниця лідера харківської «Батьківщини» Арсена Авакова, висловила сподівання, що їхнього керівника таки звільнили, і він тепер може без перешкод пересуватися Італією. Вона заявляє, що рішення римського суду є свідченням того, що в Італії не мають сумнівів – переслідування Авакова є політично мотивованим. А 365 стаття, за якою порушена кримінальна справа проти колишнього голови обласної адміністрації, є суто політичною. «Ця стаття визначає ворогів режиму», – наголосила Наталія Статівко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Лідера харківської «Батьківщини» оголосили у міжнародний розшук у січні за звинуваченнями у земельних махінаціях. Він називає цю справу політичною. Авакова затримали в Італії 26 березня під час перевірки документів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG