Доступність посилання

ТОП новини

Янукович дозволив громадські організації


Президент підписав Закон «Про громадські об’єднання». Змін вимагала і Рада Європи
Президент підписав Закон «Про громадські об’єднання». Змін вимагала і Рада Європи
Київ – Віктор Янукович підписав Закон України «Про громадські об’єднання». Про це повідомили в Адміністрації Президента. Підписання документа свідчить, що Україна виконує зобов’язання, взяті перед вступом до Ради Європи, запевняють там. Громадські діячі України погоджуються, що новий закон здебільшого відповідає європейським нормам. Водночас, вони зауважують, що громадяни зможуть відчути переваги оновленого законодавства лише, якщо держава чітко дотримуватиметься його норм.

Однією з найважливіших норм нового закону про «Про громадські об’єднання» є те, що тепер, щоб діяти по всій Україні, не обов’язково реєструвати саме всеукраїнську організацію. Так вважає керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук.

Крім того, створювати організації тепер мають право не лише фізичні особи – громадяни України, але і юридичні особи та іноземні громадяни чи особи без громадянства. Також новий закон значно спрощує реєстрацію громадських організацій та скасовує відповідний збір до держбюджету, зазначила Марина Ставнійчук.
Цим законом, нарешті, виконано рішення Європейського суду (з прав людини) у справі «Корецький та інші проти України
Марина Ставнійчук

«Цим законом, нарешті, виконано рішення Європейського суду (з прав людини) у справі «Корецький та інші проти України», яке не виконувалося Україною з 2008 року. У ньому Європейський суд звернув увагу України, що, на сьогодні ще чинний, закон «Про громадські об’єднання» значною мірою не відповідає сучасним правовим реаліям і європейським стандартам у галузі діяльності громадського сектору», – заявила Ставнійчук.

Ми знаємо, що в Україні закони не виконуються – Рибачук

Громадські активісти очікували оновлення законодавства щодо діяльності суспільних об’єднань від здобуття Україною незалежності, адже працювати доводилося у майже радянських умовах, зауважив у розмові з Радіо Свобода голова правління ГО «Центр UA» та один з ініціаторів кампанії «Новий громадянин» Олег Рибачук. Водночас, за його словами, новий закон, як такий, не гарантує сплеску громадської діяльності.
В Україні закони не виконуються. Не виконується Конституція. Не виконується у повній мірі закон «Про доступ до публічної інформації
Олег Рибачук

«Переважна більшість громадських організацій вітає цей закон, бо він прийшов на зміну закону ще з радянською ідеологією. Але найбільша недовіра сидить у кожному з нас. Ми знаємо, що в Україні закони не виконуються. Не виконується Конституція. Не виконується у повній мірі закон «Про доступ до публічної інформації», за який ми так успішно боролися у минулому році. Але ми знаємо, що це все ж можливість для громадськості діяти у більш цивілізованій правовій площині», – сказав Рибачук.

Давайте тепер подивимося, як пройде рік – Голубовська-Онісімова

За умови виконання закону «Про громадські об’єднання» Україна отримає поштовх до пожвавлення суспільної діяльності, що, зрештою може сформувати і громадянське суспільство, зауважила у коментарі для Радіо Свобода голова координаційної ради екологічної громадської організації «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онісімова. Втім, чи виправдаються такі надії, покаже час, зауважила вона.
Тепер громадські організації можуть захищати будь-які інтереси, які вони вважають суспільно важливими
Ганна Голубовська-Онісімова

«Нарешті, ліквідована норма, яка дозволяла громадським організаціям захищати лише інтереси своїх членів. Тепер громадські організації після прийняття цього закону можуть захищати будь-які інтереси, які вони вважають суспільно важливими. Наразі більшість рекомендацій Венеціанської комісії виконали. Давайте тепер подивимося як пройде рік, і до яких змін призведе впровадження нового закону. Це буде дуже цікавий аналіз», – наголосила Голубовська-Онісімова.

Верховна Рада ухвалила закон України «Про громадські об’єднання» ще у березні 2012 року. Громадські діячі через затримку з підписанням побоювалися небажаних змін до документа. Утім, побоювання не справдилися.

Закон почне діяти з 1 січня 2013 року, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG