Доступність посилання

ТОП новини

Інвестори втікають із села через регулювання і рейдерів?


Київ – Мінагрополітики України заявляє про намір стимулювати інвестиції в сільське господарство, за кілька років – подвоїти виробництво зернових. Однак аграрії констатують погіршення інвестиційного клімату та вибіркову підтримку виробників, а експерти попереджають про можливий відтік інвестицій із сільського господарства.

За останній рік українські посадовці отримали більше важелів тиску на виробників у аграрному секторі, передовсім на тих, які намагаються будувати потужності для зберігання, транспортування та переробки врожаю, свідчать українські аграрії.
Якщо бізнес наближений до влади – він може планувати свої інвестиції та дії
Олексій Вадатурський

Один із найбільших виробників зерна в Україні – фірма «Нібулон». Її керівник Олексій Вадатурський має власні елеватори, пристані та судна для транспортування зерна, і будує нові. Однак зараз український уряд не сприяє такому розвиткові інфраструктури в аграрному секторі, за винятком інвесторів, наближених до влади, констатує Олексій Вадатурський.

«Якщо бізнес наближений до влади – він може планувати свої інвестиції та дії на українському аграрному ринку, – каже підприємець. – Якщо ж ні, то він змушений вибудовувати плани, домовляючись із місцевою владою».

У селі не ризикують лише інвестори, наближені до влади – аграрії
Інвестор стає заручником посадовців
Олексій Вадатурський

Олексій Вадатурський зазначає, що його проект із відродження Дніпра як транспортної артерії він вимушений реалізовувати без урядової підтримки.

«Це проект національного масштабу, однак підтримки центральної влади не отримуємо. Влада декларує спрощення дозволів на будівництво. Але реально інвестор, який збудував, скажімо, зерносховище, чи портовий термінал, і отримав право оформити його заднім числом – стає заручником посадовців. Бізнес в Україні не впевнений у майбутньому – надто зарегульованим є все, пов’язане з інвестуванням».

Уряд планує подвоїти врожай, стимулюючи інвестиції

Зі свого боку, в Мінагрополітики запевняють, що працюють над поліпшенням інвестиційного клімату, зокрема і в рослинництві.

Для цього міністерство реалізує окремий національний проект «Агроінвест», розповідає перший заступник директора департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Сергій Петренко.
Вже зараз сільське господарство є інвестиційно привабливим, його рентабельність щороку зростає
Сергій Петренко

«Маємо амбітні цілі – за п’ять років збільшити врожай зернових приблизно удвічі – до 80 мільйонів тонн, – зазначає він. – Маємо розвивати і зберігання, і транспортування врожаю, зокрема кількість елеваторів плануємо збільшити удвічі. Держава почала відшкодовувати вартість спорудження будівель, які використовуються в агровиробництві, наприклад – теплиць. Однак вже зараз сільське господарство є інвестиційно привабливим, його рентабельність щороку зростає».

Натомість незалежні експерти вважають, що багатьма своїми діями український уряд перешкоджає інвесторам в аграрному секторі, і навіть відлякує інвестиції. Про це говорить, зокрема, експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.
Найшкідливішими є внутрішньодержавні перепони для розвитку: минулого року – це обмеження експорту, квотування за умови високого врожаю
Марія Колесник

«Найшкідливішими є внутрішньодержавні перепони для розвитку: минулого року – це обмеження експорту, квотування за умови високого врожаю. І те, що влада робить преференції окремим виробникам – не покращує інвестиційного клімату. Минулого року спостерігався певний відплив інвестицій. Зокрема, й через рейдерські атаки на аграрний бізнес (він попри все вважається привабливим). Інвестор не хоче наступати на такі граблі, і якщо цього року ситуація повториться – матимемо значний відтік капіталу», – зазначає Марія Колесник.

Вона бачить і позитивні тенденції, серед яких – досить високий розвиток переробних підприємств.

Тим часом Міністерство сільського господарства США (USDA) знизило свій прогноз експорту пшениці з України в поточному маркетинговому році на 16,7 відсотка, і підвищило прогноз щодо обсягу непроданого зерна. Почасти експерти пояснюють такі очікування загибеллю частини озимих.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG