Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Йорданії: візит ввічливості чи економічні перспективи?


Київ – 16 квітня Президент України Віктор Янукович відбуває до Йорданського Хашимітського Королівства. Це візит-відповідь на минулорічний приїзд до Києва короля Йорданії Абдалли ІІ. У владі вважають, що Йорданія зможе вивести Україну на ринки інших арабських держав. Експерти-міжнародники економічного прориву на Близький Схід не прогнозують.

В Адміністрації Президента повідомляють, що у ході візиту Віктор Янукович зустрінеться з Королем Йорданії Абдаллою ІІ, прем’єр-міністром країни Ауном аль-Хасавне та представниками парламенту. Від зустрічі українська влада чекає активізації торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва.

Йорданська сторона вже висловлювала зацікавленість у закупівлі в Україні зерна, металу, овочів, фруктів та залучення українських туристів до країни.

Вихід на арабський ринок?

Депутат від Партії Регіонів, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах говорить, що Йорданія, хоч і не має великих запасів природних ресурсів, розвивається дуже стрімко. До того ж, за словами Кінаха, Йорданське королівство користується високим авторитетом у інших країн Близького Сходу, тож зможе вивести Україну на арабський ринок.

Йорданія може бути плацдармом для просування наших економічних, торгових, інвестиційних інтересів на сусідні країни регіону
Анатолій Кінах
«Йорданія може бути плацдармом для просування наших економічних, торгових, інвестиційних інтересів на сусідні країни регіону. В ході візиту буде проведений бізнес-форум і сформована бізнес-делегація від України (в першу чергу на базі українського союзу промисловців і підприємців і Торгово-промислової палати України). Будуть підписані декілька системних угод між українським і йорданським бізнесом. Що стосується спецтехніки, зброї, то, безумовно, Україна має серйозні можливості в цих напрямках», – зазначає Анатолій Кінах.

Конкуренція за Близький Схід

Сказати, що між Україною та Йорданією активно розвивається співробітництво не можна, вважає директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Та і на прорив на близькосхідний ринок після візиту Януковича до королівства, експерт не сподівається. В активі України є лише декілька успішно реалізованих на початку двотисячних проектів з постачання зброї, додає Семиволос.

Рівень української компетентності, обізнаності в ринках, рівень конкурентоздатності українських товарів недостатній
Ігор Семиволос
«За ці ринки йде дуже серйозна боротьба, конкуренція, там присутні більш потужні країни, які були в цьому регіоні тривалий час і мають там набагато кращі позиції. Є декілька контрактів, але це все, що може українська влада записати на свій рахунок. Насправді, рівень української компетентності, обізнаності в ринках, рівень конкурентоздатності українських товарів недостатній», – стверджує експерт.

Ще у лютому міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко на своєму Twitter не виключив, що Україна може постачати сири не до Росії, яка мала претензії до їхньої якості, а до Йорданії.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG