Доступність посилання

ТОП новини

Британія знову готує екстрадицію ісламського радикала


У Великій Британії в вівторок знову взяли під варту радикального мусульманського проповідника Абу Катаду і продовжать процедуру розгляду справи про його депортацію до його рідної Йорданії, повідомили британські правоохоронці.

Як заявила міністр внутрішніх справ Тереза Мей, вона отримала запевнення Йорданії, що там дотримають прав цього діяча в разі суду над ним. Водночас вона визнала, що процес видачі може протривати ще «багато місяців».

На початку року Європейський суд із прав людини заборонив був цю депортацію на тій підставі, що в Йорданії, де Абу Катаду звинувачують у тероризмі, до нього можуть застосувати тортури, щоб домогтися потрібних визнань.

Проповідник уже провів у Великій Британії в ув’язненні понад шість років у процесі розгляду справи про його депортацію і був звільнений під фактичний домашній арешт після рішення Страсбурзького суду.

Британська влада, яка ще в 1990-х надала йому притулок, після терактів у США 2001 року з’ясувала подробиці його діяльності й останніми роками домагається його депортації, заявляючи, що він становить загрозу національній безпеці.

Приблизно 52-річний Абу Катада, відомий також як Омар Махмуд Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладені міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв’язках із терористичною мережею «Аль-Каїда». Як вважають, він був одним із чільних помічників у Європі колишнього провідника «Аль-Каїди» Усами бін Ладена і духовним натхненником цього і ще кількох терористичних угруповань.
XS
SM
MD
LG