Доступність посилання

ТОП новини

«Мені не загрожує волохата рука української Феміди» – Арсен Аваков


Екс-керівник Харківщини розповів журналістам, як потрапив у «екологічну пастку» в Італії
Екс-керівник Харківщини розповів журналістам, як потрапив у «екологічну пастку» в Італії
Харків – Колишній голова Харківської облдержадміністрації, бютівець Арсен Аваков збирається позиватися проти Генеральної прокуратури України, яка минулого тижня поширила інформацію про те, що італійський суд зобов’язав тримати його під домашнім арештом. Про це опозиційний політик Аваков заявив харківським журналістам з Італії під час прес-конференції, яку організували завдяки скайп-зв’язку. Нині Аваков чекає на рішення італійського суду у справі екстрадиції до України.

У великій пресовій залі яблуку нема де впасти – журналісти метушаться з мікрофонами, камерами, зв’язківці налагоджують скайп. Вперше за півроку з харківською пресою наживо спілкуватиметься екс-керівник області, а тепер політик-вигнанець Арсен Аваков.

До порушення обласною прокуратурою кримінальної справи прес-служба «Батьківщини» наполегливо заявляла: «Аваков у Європі у справах свого фонду «Ренесанс». Хоча всі розуміли, де він, і чому переховується.

Трохи схудлий, але веселий Аваков з’явився на великому екрані. Журналісти його побачили на тлі білої стіни.

«Де зараз Ви? У номері готелю чи в квартирі?» На це запитання Радіо Свобода Аваков відповів, що зараз винайняв квартиру, яка йому слугує резиденцією – він хвалиться швидкісним інтернетом, але замовчує місто, де зараз мешкає.
В деяких випадках казатиму правду, але не усю – деяку інформацію залишатиму при собі з міркувань безпеки
Арсен Аваков

Мені не загрожує волохата рука української Феміди
Арсен Аваков
«Я одразу хочу сказати, в деяких випадках казатиму правду, але не усю – деяку інформацію залишатиму при собі з міркувань безпеки, – каже він. – Італійська юстиція знає мою адресу. Принаймні я не в будинку з величезним ставком, і не біля Мілана, як про це писалося в одному з видань».

Про політичний притулок в Італії опозиціонер сказав, що з ним не поспішає. «Наразі мене це питання не цікавить. На території Італії я перебуваю легально, нічого не порушуючи, і мені не загрожує волохата рука української Феміди», – наголосив голова харківської «Батьківщини».

«В Італії у мене немає обмежень у пересуванні»

Арсен Аваков, посилаючись на судове рішення, стверджує, що зараз може вільно пересуватися Італією.

«Так, усією Італією. Більше того, поліцейські мені кажуть: теоретично ви можете перетинати кордон, але ми Вам не радимо, бо тоді поліцейські іншої країни можуть Вас зупинити, і весь процес повториться, тобто вони можуть зважити на рішення італійського суду, а можливо, й ні. Отже, в Італії у мене немає обмежень у пересуванні», – зазначив Аваков.

Лідер харківських бютівців обіцяє днями оприлюднити офіційний переклад судового рішення.

У вівторок у Харківській обласній прокуратурі мовчали, ситуацію навколо італійського суду не коментували, а в минулий четвер під час екстреної прес-конференції начальник управління обласної прокуратури, що опікується боротьбою з корупцією, Олександр Бабіков наголошував: «Судом задоволено клопотання прокурорів Республіки Італія та обрано для Авакова запобіжний захід у вигляді домашнього арешту».

А розбіжність повідомлень від адвокатів та української прокуратури Олександр Бабіков пояснював так: «Як можна пояснити цю розбіжність?... Ну… Різна надходила інформація, поки тривало слідство. Зокрема, про те, що ніякого розшуку Інтерполом не велося. Більш того, вони посилалися на Європейську комісію, ніби та перевіряла дані про розшук Авакова і європосадовці спростовували цю інформацію. Ви ж розумієте, що це була необґрунтована інформація. Тому за таких обставин, я можу сказати лише одне: коментувати чиїсь виступи вважаю недоцільним, Я заявляю про те, що ми отримали (інформацію) офіційними каналами».

У Міністерстві закордонних справ України у вівторок заявили, що про домашній арешт Авакова повідомило посольство України в Італії, якому цю інформацію надала Генеральна прокуратура Італійської Республіки.

Арсен Аваков має претензії не до дипломатів, а до Генеральної прокуратури України. За його словами, це буде скоріш за все позов про наклеп, і подаватиме він його в італійський суд.

«Кажуть мої італійські адвокати та юристи, що це в юрисдикції італійського суду, бо це стосується подій, що відбувалися тут, в цій країні. Ми ж з вами розуміємо, що у таких процесів немає жодних перспектив в Україні. Правда?» – зауважив Аваков.

Постраждав через «екологію»

Якщо суд його таки залишить в Італії, то лідер харківської «Батьківщини» збирається тут пробути до фіналу парламентських виборів, а він планує боротися за депутатське крісло за партійними списками об’єднаної опозиції.

Арешт та ув’язнення, схоже, не позначилися на настрої харківського опозиціонера.

Він розповів, що День без машин в італійському містечку обернувся для нього жартом із судовими наслідками. «26 березня я справді був за кермом автомобіля. Це справді був Mercedes. Є така лінія – А-Class, це найменший Mercedes із усіх можливих. Не величезний, чорний, страхітливий, як писали, а маленький, легкий, сріблястий… В цей день у місті Фрозіноне був оголошений День без автомобіля. Мер обіцяв виборцям, що раз на місяць у місті буде такий день. А я, на жаль, цього не знав. Тому, коли я з’явився на вулиці, під’їхала поліція. Не для того, щоб оштрафувати, а для того, щоб спитати: «Ви знаєте про День без машин? Чи ви принципово за кермом?» Коли поліцейський побачив іноземця, попросив документи, і тоді побачив в комп’ютері, що я в розшуку... Отак усе прозаїчно», – посміхаючись розповів Арсен Аваков.

За словами політика, йому довелося сидіти у в’язниці суворого режиму, бо вона розташована недалеко від провінції, де він жив. Але на умови утримання український політичний діяч не скаржиться.

«Я не помітив суворості в пенітенціарній установі. В італійських в’язницях головне покарання – це обмеження свободи. Сиди, читай книжки, переглядай фільми по телевізору – одним словом, краса», – зазначив Арсен Аваков.

Він переконує: тепер його в Харкові не тримають ніякі бізнес-зв’язки. «Той бізнес, який був, практично або зруйнований чи тепер не має до мене стосунку. Винятком є закриті опозиційні телеканали, інформаційні ресурси, пакети акцій деяких підприємств і офіс благодійного фонду «Ренесанс», де проходить ця прес-конференція. Ми вчасно продали фірми або поступилися партнерам. Багато хто з моїх партнерів переслідується, є й арештовані за порушеними кримінальними справами», – сказав Аваков.

Повернути назад в Україну голову харківської «Батьківщини» вимагає обласна прокуратура в рамках справи із земельними махінаціями, яку порушили у січні. Підписи на земельних актах щодо незаконного відчуження понад 55 гектарів землі Арсен Аваков продовжує називати фальшивкою, про що він заявив журналістам, які його розпитували в Харкові через скайп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG