Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс відмовляє кримських татар від «земельних» протестів


Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу закликав своїх співвітчизників – учасників земельних самопоселень – відкласти масові акції протесту до завершення переговорів з урядовцями. Раніше лідери ініціативних груп «галявин протесту» звернулися до Меджлісу з проханням підтримати їхній мітинг, що через невирішеність земельних проблем репатріанти хотіли провести цієї середи, коли Верховна Рада Криму збирається на квітневу сесію.

Запланованих на 18 квітня масових акцій протесту кримських татар біля Верховної Ради Криму не буде. За повідомленням прес-служби Меджлісу кримськотатарського народу, таке рішення ухвалили на розширеній нараді за участі членів Меджлісу, керівників регіональних органів етнічного самоврядування та представників «галявин протесту». Останні планували провести під стінами місцевого парламенту великий мітинг проти затягування з вирішенням земельних проблем репатріантів.

Торік кримський уряд за підтримки Меджлісу створив спеціальну Земельну комісію і виступив з ініціативою ліквідації усіх самозахоплень в Сімферополі і Сімферопольському районі з виділення земельних ділянок в інших місцях тим учасникам «галявин протесту», які мають на них законне право.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров розповів Радіо Свобода, що на «галявинах протесту», де своєї землі для облаштування родин чекають близько 12 тисяч людей, «відбуваються складні процеси». За його словами, вирішення проблеми затягується, «люди роками залишаються і без землі, і без простого пояснення, коли цю землю реально отримають, багато репатріантів у відчаї, зростають протестні настрої». Саме тому, повідомив перший заступник голови Меджлісу, представники «галявин протесту» звернулися до Меджлісу з проханням підтримати їхній вихід до стін Верховної Ради Криму 18 квітня.

Самопоселенці поки прислуховуються до Меджлісу

Ми переконали відкласти акцію протесту і провести зустріч з головою Земельної комісії при Раді Міністрів АРК, яку очолює віце-прем’єр Георгій Псарьов
Рефат Чубаров
Рефат Чубаров каже, що дискусія з представниками самопоселенців була дуже гострою. «Ми попросили їх і, все-таки, як мені здається, переконали відкласти акцію протесту і провести зустріч з головою Земельної комісії при Раді Міністрів АРК, яку очолює віце-прем’єр Георгій Псарьов. Треба подивитися об’єктивні чи суб’єктивні моменти на кожній із «галявин протесту», а потім уже люди думатимуть, як їм бути далі».

Минулого тижня лідери проурядової кримськотатарської організації «Себат», яка контролює частину самопоселень, заявили, що саме Меджліс підбурює учасників «галявин протесту». Тоді Рефат Чубаров спростував ці твердження і сказав, що Меджліс до 18 травня, коли відзначатиметься чергова річниця депортації, жодних масових антиурядових заходів не проводитиме.

Ділявер Решетов, учасник акції самопоселення у селі Мирне на околиці Сімферополя, підтверджує, що до організації протестів Меджліс немає відношення, але до його рекомендацій відкласти мітинг до завершення переговорів з урядом Криму – лідери ініціативних груп прислухаються. Каже, чи вийдуть люди на вуличні протести, залежить від того, як швидко і продуктивно пройде їхня зустріч з представниками урядової Земельної комісії.

Коли така зустріч відбудеться і чи відбудеться взагалі – поки невідомо, голова комісії віце-прем’єр Георгій Псарьов якраз 18 квітня повертається з відрядження. Разом з тим, за урядовими джерелами, він уже розпорядився скликати наступного дня, у четвер, засідання Земельної міжвідомчої комісії при Раді Міністрів АРК.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG