Доступність посилання

ТОП новини

У Норвегії триває суд у справі Брейвіка


У столиці Норвегії Осло ультраправий екстреміст Андеш Берінґ Брейвік, обвинувачений у вбивстві 77 людей у липні минулого року, на суді над ним сьогодні продовжує давати свої свідчення.

Процес не транслюють на телебаченні чи радіо, щоб Брейвік не міг використати трансляцію для пропаганди своїх екстремістських поглядів.

Загалом суд надав на свідчення Брейвіка п’ять з половиною днів.

Учора, першого дня цих свідчень, Брейвік назвав влаштований ним вибух у центрі Осло і масовий розстріл учасників молодіжного табору «найбільш хитромудрим та видовищним нападом» у Європі з часів Другої світової війни і заявив, що готовий зробити це знову. Він наголосив, що не визнає себе винним у злочині, й назвав свої дії «законним самозахистом» від мультикультуралізму, заявивши, що це було «жорстоко, але необхідно».

Перше судове засідання у справі про масове вбивство Брейвіком відбулося позавчора. Якщо провину обвинуваченого доведуть і визнають його правочинним, його засудять на термін до 21 року за ґратами (з можливістю для суду продовжувати цей термін). Якщо його визнають психічно хворим, то відправлять на примусове лікування у психіатричну лікарню на невизначений термін. Сам Брейвік раніше назвав другий варіант покарання «гіршим за смерть».
XS
SM
MD
LG