Доступність посилання

ТОП новини

Брейвік заявив, що готовий вбивати знову


Брейвік на суді в Осло не визнав себе винним і назвав розправу над 77 людьми «самообороною»
Брейвік на суді в Осло не визнав себе винним і назвав розправу над 77 людьми «самообороною»
Прага – Разом із визнанням масового вбивства в Норвегії влітку минулого року Андерс Брейвік у вівторок на суді в Осло не визнав себе винним і назвав розправу над 77 людьми «самообороною». Суд тим часом відсторонив від участі у процесі одного з суддів за його минулорічну заяву про те, що Брейвік заслуговує на смертну кару.

У своєму виступі на суді Андерс Брейвік охарактеризував свої дії 22 липня 2011 року як «найбільш хитромудрий та видовищний політичний напад» у Європі з часів Другої світової війни та заявив, що він готовий знову робити так само.

33-річний правий екстреміст, який характеризує себе керівником норвезького і панєвропейського «антикомуністичного» руху та антимусульманської групи, яку він називає «лицарями-тамплієрами», заявив також, що норвежці ризикують стати «меншістю в їхній власній столиці, в їхній державі у майбутньому».

Норвезьке телебачення не транслює виступ Брейвіка, щоб не пропагувати його екстремістських поглядів. Після півгодинної промови, судді попросили Брейвіка завершити виступ.

Брейвік визнав свою виключну роль у вибуху замінованого в центрі Осло автомобіля, коли поблизу урядової будівлі 22 липня 2011 року загинуло 8 осіб, а потім підтвердив вбивство ним 69 людей у молодіжному таборі на острові Утея, організованому правлячою у Норвегії Трудовою партією. Брейвік хоче, щоб його судили за дії проти мігрантів. Бути визнаним неосудним для нього – це «доля гірша від смерті», а «в’язниця не лякає», зауважив норвезький екстреміст.

Суд в Осло вилучив із процесу одного із суддів

У вівторок суд столиці Норвегії вилучив із судового процесу одного із 5 суддів після того, як захист навів висловлювання цього судді від липня минулого року із закликом у Facebook засудити терориста до смертної кари. Томас Індребо помістив цей коментар у мережі 23 липня 2011 року. «Смертна кара – єдиний справедливий підсумок у цьому випадку», – наголосив він. У Норвегії сьогодні немає смертної кари.

Суддя Елізабет Арнтсен заявила у зв’язку з цим: «Судді та присяжні не мають права робити подібні заяви, які можуть підірвати довіру до суду. Хоча й Томас Індребо закликав до смертної кари для Брейвіка ще до свого призначення у склад цього суду, подібні заяви можуть піддати сумніву його безсторонність».

Індребо замінили одним із резервних суддів. Судовий процес над Андерсом Брейвіком відбувається за участі двох професійних суддів і трьох громадських суддів – представників громадськості без юридичної освіти, одним із яких і був Індребо. Як очікується, слухання триватимуть приблизно тиждень.

Команда захисників Брейвіка назвала 29 свідків для участі в процесі, включно з муллою Крекаром, курдом, засновником угруповання «Ансар аль-Ісламі», якого нещодавно ув’язнили в Норвегії за погрози вбивства людей, та правим блогером під іменем «Фьордман», хто впливав на ідеї Брейвіка.

Якщо суд доведе вину та осудність масового вбивці, то його очікує щонайменше 21 рік ув’язнення із ймовірним продовженням позбавлення волі, якщо Брейвіка вважатимуть небезпечним для суспільства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG