Доступність посилання

ТОП новини

У Норвегії Брейвік вимагає собі виправдання або страти


У столиці Норвегії Осло ультраправий екстреміст Андеш Берінґ Брейвік, обвинувачений у вбивстві 77 людей у липні минулого року, на суді над ним сьогодні заявив, що просить суд або виправдати його, або засудити до страти.

Максимальне в Норвегії, яка не має кари смертю, покарання в 21 рік ув’язнення Брейвік назвав «жалюгідним».

Виступаючи сьогодні другий день зі своїми свідченнями, Брейвік давав відповіді на питання про його контакти з войовничими націоналістами в інших країнах та про те, що, за його словами, існує рух «лицарів-тамплієрів», до якого він належить. Подробиць Брейвік не навів, але звинуватив прокурорів у «намаганні посіяти сумніви» в існуванні цього руху і в «глузуванні» з нього.

Брейвік також попередив, що в Норвегії можуть здійснити напади ще два «осередки» войовничих націоналістів.

Раніше він описував рух «тамплієрів» як мережу «самодостатніх осередків із однієї людини».

Процес не транслюють на телебаченні чи радіо, щоб Брейвік не міг використати трансляцію для пропаганди своїх екстремістських поглядів.

Загалом суд надав на свідчення Брейвіка п’ять з половиною днів.

Перше судове засідання у справі про масове вбивство Брейвіком відбулося позавчора. Якщо провину обвинуваченого доведуть і визнають його правочинним, його засудять на термін до 21 року за ґратами (з можливістю для суду продовжувати цей термін). Якщо його визнають психічно хворим, то відправлять на примусове лікування у психіатричну лікарню на невизначений термін. Сам Брейвік раніше назвав другий варіант покарання «гіршим за смерть».
XS
SM
MD
LG