Доступність посилання

ТОП новини

США застерігають владу Сирії не допустити провалу мирного плану


Державний секретар США Гілларі Клінтон попередила в середу президента Сирії Башара аль-Асада про суворіші наслідки, якщо він не використає свого «останнього шансу» і не виконає мирного плану міжнародної спільноти.

Вона наголосила, що в той час, як у Сирії перебувають міжнародні спостерігачі, щоб контролювати виконання того плану, режим Асада продовжує репресії проти своїх супротивників.

Раніше в середу міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем заявив, що влада країни «дотримуватиметься і виконає» мирний план спеціального представника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана і співпрацюватиме з ним. Але водночас він дав знати, що відхиляє пропозицію Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна збільшити кількість спостерігачів ООН.

Тим часом у Росії, яка є союзником влади Сирії, міністр закордонних справ Сергій Лавров скритикував у середу деякі сирійські опозиційні групи, серед них і найпотужнішу Сирійську національну раду, за те, що вони, за його словами, не погоджуються з мирним планом. Він заявив, що багато хто з опозиції в Сирії хотів би провалу цього плану, сподіваючись потім звернутися по допомогу й закликати вдатися до сили проти сирійської влади.

Із Сирії ж у середу далі надходили не підтверджені з незалежних джерел повідомлення про нові бої чи сутички між владою й опозицією попри перемир’я, проголошене понад тиждень тому.

у четвер Франція має прийняти міжнародну зустріч щодо Сирії за участі міністрів закордонних справ 14 країн, серед яких буде і Клінтон. Париж заявляє, що ця зустріч стане «потужним сигналом» режимові Асада.

За останніми наразі оцінками ООН, оприлюдненими ще наприкінці минулого місяця, в перебігу протестів проти влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже 13 місяців, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG